Kan je en achter een komma zetten?

Kan je en achter een komma zetten?

Toelichting. Een oude schoolregel luidt dat je nooit een komma voor en mag zetten. Die regel is te verklaren: een komma wordt gebruikt wanneer je een pauze hoort, en bij het voegwoord en is meestal geen sprake van zo’n pauze. En brengt een ‘geruisloze’ verbinding tot stand tussen zinnen of delen van een zin.

Wat is de betekenis van de komma?

Een komma staat voor een rustpunt in de zin. Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest. In sommige gevallen moet je altijd een komma gebruiken, in andere gevallen juist niet. Soms moet je eerst de context snappen om te weten of een komma aan de orde is.

Wanneer is de komma Bijgewerkt?

Bijgewerkt op 8 september 2020. Komma’s gebruik je om een tekst beter leesbaar te maken. Een komma staat voor een rustpunt in de zin. Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest.

Hoe gebruik je een komma in een tekst?

Komma’s gebruik je om een tekst beter leesbaar te maken. Een komma staat voor een rustpunt in de zin. Je plaatst meestal een komma als je een pauze hoort in een zin als je deze hardop voorleest. In sommige gevallen moet je altijd een komma gebruiken, in andere gevallen juist niet. Soms moet je eerst de context snappen om te weten

Wat is de vaste regels van komma’s?

Er zijn geen vaste regels te geven voor het gebruik van komma’s. Wanneer op welke plaats komma’s gebruikt moeten worden, hangt af van het zinsverband. Er zijn echter wel enkele algemene uitgangspunten. Die zijn gebaseerd op conventies: de vaste gewoonten van een meerderheid van de ‘zorgvuldige’ taalgebruikers.

Waar moet de komma bij dus?

Ook als er sprake is van twee hoofdzinnen die door de voegwoorden maar, want, of, noch (dus, echter) één zin vormen, dan alleen een komma zetten als die zin lang is.

Hoe plaats je leestekens?

Gebruik de juiste leestekens

  1. aanhalingstekens: zet een punt of een vraagteken steeds binnen de aanhalingstekens.
  2. Kondig een opsomming, een uitleg, een citaat of een reden aan met een dubbele punt.
  3. Vermijd verwarring: gebruik nauwelijks gedachtestreepjes en haakjes.
  4. Gebruik een komma.

Kan voor of een komma?

Meestal komt er geen komma voor de nevenschikkende voegwoorden en en of. Hij eet graag cornflakes, havermoutpap, boterhammen en spiegeleieren.

Wat is het beter om een komma voor en te zetten?

Maar soms is het beter om wel een komma te gebruiken voor en. Bijvoorbeeld omdat de zin moeilijk te lezen is of zelfs van betekenis verandert zonder de komma. Een voorbeeld van een moeilijk te lezen zin als je de komma voor enniet zet:

Wat is het gebruikelijk om tussen twee persoonsvormen een komma te zetten?

Het is ook gebruikelijk om tussen twee naast elkaar staande persoonsvormen een komma te zetten: 1 Wat zij gepresteerd heeft, is heel opmerkelijk. 2 Nu ik er langer over nadenk, vind ik het geen gek idee. 3 Wat zij bereikt heeft, is vooral te danken aan haar doorzettingsvermogen.

Wat is het belangrijkste uitgangspunt van een komma?

Het belangrijkste uitgangspunt is dat een komma een lezer moet helpen. Wie schrijft, wil immers dat de lezers de tekst begrijpen zoals hij bedoeld is. Daar hoort ook bij: dat de lezers de pauzes leggen waar de auteur ze ook legt. Plaats dus een komma als er bij het voorlezen (hardop of ‘in je hoofd’) een duidelijke pauze hoorbaar is.

Hoe Of zoals?

Als en zoals zijn allebei correct om door middel van voorbeelden iets nader te specificeren. Als de zin met een pauze vóór het voegwoord wordt gelezen, is er een voorkeur voor zoals. Er staan dan komma’s of gedachtestreepjes.

Related Posts