Wat betekend LCA?

Wat betekend LCA?

Milieugerichte LCA Life Cycle Analyses is een methode voor het in kaart brengen van de invloed van producten en menselijke activiteiten op het milieu. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale rekenmodellen. In LCA wordt de hele levenscyclus van een product of activiteit bekeken.

Hoe maak je een levenscyclusanalyse?

De fases van een levenscyclusanalyse worden gedefinieerd in de ISO-normen 14040 en 14044….Een levenscyclusanalyse bestaat uit 4 stappen:

  1. Definitie van Doel en Omvang.
  2. Inventaris Analyse.
  3. Impact Beoordeling.
  4. Interpretatie.

Waarom LCA?

Een LCA is een krachtige manier om de milieu-impact, inclusief de CO2-impact, van een product, de keten of organisatie te kwantificeren. LCA’s beogen objectieve informatie te geven om vanuit milieuoogpunt de juiste keuze voor een product te maken of een product zo te ontwerpen zodat de milieubelasting minimaal is.

Wat is een MKI waarde?

De milieukostenindicator (ook wel de MKI) is een single-score indicator uitgedrukt in euro’s. Het voegt alle relevante milieueffecten samen in één enkele score van milieukosten die de milieu schaduw prijs /schaduwkosten van een product of project aantoont.

Wat is MKI?

De milieukostenindicator (MKI) vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro’s. Het weegt alle relevante milieueffecten die ontstaan tijdens de levenscyclus van een product en telt deze op tot één enkele score.

Hoe MKI berekenen?

Om de MKI-waarde vast te stellen, moet een proces van vier stappen doorlopen worden:

  1. Stap 1: Verzamelen maar! Als producent weet je waar de grondstoffen van jouw product vandaan komen.
  2. Stap 2: Optellen.
  3. Stap 3: Wat doet mijn product met het milieu.
  4. Stap 4: Schaduwprijs.

Waarom MKI?

MKI maakt het mogelijk om duurzaamheid en circulariteit op basis van één getal overzichtelijk en kwantificeerbaar te maken. De MKI weergeeft niet enkel CO2 uitstoot. De onderliggende levenscyclusanalyse kijkt naar verschillende facetten, in diverse levenscycli.

Related Posts