Inhoudsopgave
Hoe herken je melkziekte?
Melkziekte bij een koe is aan meerdere verschijnselen te herkennen. De belangrijkste verschijnselen bij een koe zijn: sloom, lage temperatuur, koude oren, slingeren, verminderde of geen eetlust, met de kop in de flank liggen, aan de nageboorte staan en onvoldoende melkproductie.
Wat is de melkziekte?
Melkziekte, niet te verwarren met slepende melkziekte, is een tekort aan calcium in het bloed. De ziekte treedt meestal op binnen 48 uur na afkalven, maar kan ook vlak voor of tijdens het afkalven ontstaan.
Wat is een slepende melkziekte?
Wanneer is er sprake van slepende melkziekte bij een koe? Slepende melkziekte bij een koe, ook wel ketose genoemd, ontstaat na het afkalven. Na het afkalven neemt de koe te weinig voer op omdat zij te zwak is, maar ze produceert wel melk. Er gaat dus veel energie uit, maar er komt te weinig binnen.
Hoe voorkom je slepende melkziekte?
Slepende melkziekte voorkomen Als je ervoor zorgt dat je koeien direct vanuit de droogstand de beschikking hebben over kwaliteitsvoer dat ook smakelijk is, ben je goed op weg. Daarnaast moet de koe ondersteunt worden in haar gezondheid en calciummetabolisme.
Wat is een downer?
Drugs, in de Nederlandse betekenis, kunnen grofweg in drie soorten ingedeeld worden: Downers, ofwel verdovende middelen. Hieronder vallen alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen, opium, morfine, heroïne en GHB. Ook hasj wordt meestal gebruikt vanwege de ontspannende werking.
Hoe ontstaat mastitis koeien?
Oorzaken mastitis bij een koe Slechte hygiëne – zowel in de melkstal als in de stal – is de meestvoorkomende oorzaak van infectie: melkapparatuur die niet goed wordt schoongemaakt of onderhouden is een belangrijke bron van infectie, evenals vuile en natte ligboxen.
Hoe krijgt een koe mastitis?
Mastitis wordt veroorzaakt door een bacterie die in de uier dringt en vervolgens een ontsteking veroorzaakt. Om het probleem aan te kunnen pakken, is het noodzakelijk om te weten welke bacterie voor de ontsteking zorgt. De oorzaak van mastitis kan een koe gebonden of een omgevingsgebonden bacterie zijn.
Wat is Acetonemie?
Acetonemie of ketogenese zijn verschijnselen die zich voordoen bij een hoge vetverbranding of bij suikerziekte. Er is teveel aceton in het bloed aanwezig waardoor de aceton via de urine wordt uitgescheiden, maar ook via de adem.