Hoe kregen vrouwen kiesrecht?

Hoe kregen vrouwen kiesrecht?

Tijdslijn

Tijdslijn van het internationale vrouwenkiesrecht
Datum gebeurtenissen
1919 Vrouwen in Nederland krijgen het actief kiesrecht.
1919 Vrouwen in Luxemburg en de Oekraïne krijgen kiesrecht.
1919 In Nieuw-Zeeland mogen vrouwen gekozen worden.

Wat betekend passief kiesrecht?

Een kiesgerechtigde is iemand die het recht heeft om te kiezen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen actief en passief kiesrecht. Actief kiesrecht is het recht om te stemmen, passief kiesrecht het recht om gekozen te worden.

Wat heeft Aletta Jacobs gedaan voor de vrouwen?

Aletta Jacobs is de eerste vrouw in Nederland die officieel wordt toegelaten tot de universiteit. Ook is ze de eerste vrouw die arts wordt en de eerste vrouw die promoveert. In Nederland is ze bekend als boegbeeld van de eerste feministische golf en vanwege haar strijd voor vrouwenkiesrecht.

Wat voor recht is passief kiesrecht?

Soorten kiesrecht Men onderscheidt passief en actief kiesrecht: Passief: het recht om zich kandidaat te stellen bij verkiezingen. Actief, ook wel stemrecht genoemd: het recht een stem uit te brengen bij verkiezingen.

Wat gebeurt er met de blanco stemmen?

Tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad, Europese Unie et cetera kan er ook blanco gestemd worden. Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen.

Welke twee landen behalve in Zuid-Afrika hadden een apartheidsbewind?

Ook in enkele andere landen in Zuidelijk Afrika, zoals de Britse kolonie Republiek Rhodesië en de Portugese kolonie Angola, werd een apartheidsbewind gevoerd door een blanke minderheid.

Wie hebben actief kiesrecht?

In Nederland en België zijn in principe alle meerderjarige burgers kiesgerechtigd voor politieke verkiezingen. Immigranten zonder Nederlandse nationaliteit zijn kiesgerechtigd op lokaal niveau (dus alleen bij gemeenteraadsverkiezingen) als zij ten minste vijf jaar legaal in Nederland wonen.

Related Posts