Hoe lang in ziekenhuis na stamceltransplantatie?

Hoe lang in ziekenhuis na stamceltransplantatie?

Afhankelijk van de soort stamceltransplantatie verblijft u nog enkele dagen tot meer dan een maand in het ziekenhuis. De eerste periode na de stamceltransplantatie ervaren veel patiënten als een zware tijd. Er is sprake van bijwerkingen van de intensieve behandeling met chemotherapie en/of radiotherapie.

Hoe gaat stamceltherapie in zijn werk?

Er worden stamcellen uit het lichaam gehaald. Dat kunnen je eigen cellen zijn of die van een donor. Je eigen stamcellen in het beenmerg worden verzwakt of vernietigd door een behandeling met chemotherapie of bestraling. Je krijgt gezonde stamcellen toegediend.

Hoe wordt stamceltransplantatie toegediend?

Transplantatie. Na de intensieve behandeling worden de stamcellen via infuus aan de patiënt toegediend. Deze procedure duurt ongeveer een half uur. Daarna is het nog enkele weken wachten om zeker te zijn dat het beenmerg opnieuw genoeg bloedcellen produceert.

Hoe lang duurt Stamceldonatie?

Het stamcelrijke deel komt in een zakje terecht. Het overige bloed wordt weer op lichaamstemperatuur gebracht en komt via een naald in je andere arm terug in je lichaam. Je krijgt extra calcium toegediend om bijwerkingen te voorkomen. De afname duurt 3 à 4 uur.

Hoe lang duurt het herstel na een stamceltransplantatie?

Herstelperiode. Op het moment dat u uit het ziekenhuis wordt ontslagen, zijn uw conditie en uw afweersysteem nog niet hersteld. Gemiddeld duurt dit na een autologe transplantatie een halfjaar en na een allogene transplantatie een jaar.

Hoe lang in isolatie na stamceltransplantatie?

Partiële antibiotische decontaminatie (PAD) en isolatie In de periode waarin het eigen beenmerg is uitgeschakeld en de donor stamcellen nog moeten uitgroeien (de 2 weken na de transplantatie) is de afweer tegen infecties met bacteriën sterk verminderd.

Is stamcellen doneren pijnlijk?

Nee, echt pijnlijk is de afname van stamcellen niet. Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan.

Wat is Transplantatieziekte?

Waarom lukt de stamcel- of beenmergtransplantie soms niet? In sommige gevallen lukt de stamcel- of beenmergtransplantatie niet. Een van de belangrijkste complicaties is een Graft-versus-Host disease oftewel het donor beenmerg valt de patiënt aan. Dit heet ook wel transplantatieziekte.

Doet een stamceltransplantatie pijn?

Wat zijn de risico’s voor een stamceldonor?

Bijwerkingen. Aan het afnemen van het beenmerg zelf zijn geen risico’s verbonden, behalve het geringe risico van de algehele narcose. Er kan een lichte bloedarmoede ontstaan na de beenmerg-afname, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Vaak krijgt u voor een maand ijzertabletten mee om dit tekort weer aan te vullen.

Hoe voel je je na stamceltransplantatie?

Een droge mond, verandering of verlies van smaak en reuk is een veelvoorkomende klacht na stamceltransplantatie. Perioden van misselijkheid, braken en/of een veranderd ontlastingspatroon kunnen tot een aantal maanden na de transplantatie nog optreden. Bij deze klachten kan er ongewenst gewichtsverlies optreden.

Related Posts