Inhoudsopgave
Hoe loopt de slagader?
Die loopt vanuit het hart door de buik richting de benen. In de aorta stroomt het bloed op zijn hardst: wel 50 cm per seconde. Andere bekende slagaders zijn de kransslagaders. Dat zijn de bloedvaten die het hart van bloed voorzien.
Waar monden de Kransaders in uit?
De kransaders komen samen in een hoofdtak, de sinus coronarius of kranssinus, die loopt tussen de linkerkamer en de linkerboezem en uitmondt in de rechterboezem. In de rechterboezem wordt het zuurstofarme bloed naar de longen gepompt om weer zuurstof op te nemen.
Hoe heten de slagaders die uit je hart komen?
De aorta of grote lichaamsslagader is het grootste bloedvat van het lichaam. De aorta vertakt zich tot steeds kleinere bloedvaten en uiteindelijk tot haarvaten. Het hart krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de kransslagaders. Deze slagaders liggen als een krans rond het hart.
Waar zit je slagader in je nek?
Ze ontspringen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta) en lopen voor in de hals tussen de schuine halsspier en de luchtpijp in. Vlak onder de kaak splitsen de voorste halsslagaderen zich beide in een tak naar het gezicht en een tak naar de hersenen.
Waar gaat de Kransader naartoe?
De kransader ontvangt bloed van de kransslagader. De kransslagader voorziet de hartspier van zuurstof en brandstoffen. Door de kransader stroomt zuurstofarm bloed weg uit de hartspier.
Wat is de functie van de Kransader?
Kransslagaders: bloedtoevoer naar het hart Uw hart pompt bloed dat zuurstof en voedingsstoffen bevat, naar elk orgaan en elke spier in uw lichaam. Uw hart heeft zelf ook zijn eigen bloedtoevoer nodig. De bloedvaten die zuurstofrijk bloed aan uw hart leveren worden kransslagaders genoemd.
Wat zijn de symptomen van een verstopte halsslagader?
Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen wijzen op een (meestal hooggradige) vernauwing in de halsslagader:
- Verlamming of krachtsvermindering van arm en/of been (hemiplegie of hemiparese).
- Spraakstoornissen (afasie).
- Voorbijgaande blindheid aan één oog (amaurosis fugax).