Hoe werd de sociale kwestie opgelost?

Hoe werd de sociale kwestie opgelost?

In 1889 werd daarom de Arbeidswet aangenomen die inhield dat vrouwen en kinderen maximaal 11 uur per dag mochten werken. Ook werd het verboden op zondag te werken. In 1900 kwam er een definitief einde aan de kinderarbeid, met het aannemen van de leerplichtwet.

Hoe zorgden de fabrieksarbeiders er voor dat ze in de 19e en 20e eeuw betere werkomstandigheden kregen?

In het begin van de industriële revolutie waren er meer arbeiders dan werk. De fabrikanten maakten hier gebruik van. Zij konden lage lonen uitbetalen, lange werkdagen voorschrijven, lieten ongezonde werkomstandigheden voortbestaan en konden zonder enig probleem arbeiders ontslaan.

Waarom moesten kinderen vroeger werken?

De kinderen moesten dit doen omdat anders het gezin te weinig eten hadden om te kunnen overleven. De kinderen van boeren moesten bijvoorbeeld helpen op het land waar zij in de zomer en lente hielpen met het oogsten. In de winter en herfst hielpen de kinderen in de huisnijverheid.

Wat is het Arbeidersvraagstuk?

Arbeidersvraagstuk – Hieronder wordt verstaan het op de arbeiders betrekking hebbende onderdeel der sociale kwestie, die daarin bestaat: in onze uit haar evenwicht geraakte maatschappij aan alle groepen der samenleving een behoorlijk bestaan overeenkomstig elks beteekenis blijvend te waarborgen.

Hoe probeerde Sam Van Houten de sociale kwestie op te lossen?

In de Tweede Kamer maakte de liberaal Samuel van Houten (1837-1930) in 1874 een wetsvoorstel, dat de wereld inging als ‘het Kinderwetje van Van Houten’. Deze wet werd aangenomen en verbood kinderarbeid tot twaalf jaar. Dit was de eerste sociale wet die in Nederland werd aangenomen.

Waarom was kinderarbeid vroeger normaal?

In de negentiende eeuw groeit de industrie hard in Nederland. Fabriekseigenaren maken gebruik van kinderarbeid omdat kinderen weinig kosten. Arme ouders laten hun kinderen werken om rond te komen. Het verzet tegen kinderarbeid groeit vanwege de slechte werkomstandigheden.

Wat zijn slechte woonomstandigheden?

Slechte woonomstandigheden (verval, koude, donker, enz.) zijn concrete materiële tekenen die de betrokkenen elke dag weer kunnen wijzen op de precaire toestand van hun eigen sociale situatie.

Waar heeft Samuel van Houten voor gezorgd?

Hij werd vooral bekend door zijn Kinderwetje uit 1874 waarin bepaalde vormen van kinderarbeid werden verboden. Dit was de tweede sociale wet in Nederland, na de Armenwet in 1854. Zijn argumentatie voor zijn streven naar een corrigerende overheid berustte op economische motieven.

Related Posts