Inhoudsopgave
Hoe werkt de overheid in België?
De Belgische federale regering bestaat uit de Koning, ministers en staatssecretarissen. De ministers vormen tezamen de ministerraad. De Koning zit deze officieel voor, maar doet dat in de praktijk niet meer (of bij wijze van ceremonieel).
Wat is de staat van België?
Tussen 1970 en 1993 evolueerde het land tot een efficiënte federale structuur. Dit gebeurde via vijf staatshervormingen (in 1970, 1980, 1988-89, 1993 en 2001). Daarom zegt het eerste artikel van de Belgische grondwet vandaag: “België is een federale staat, samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten”.
Wie zit er in het federaal parlement?
Het federaal parlement bestaat in België uit twee kamers: de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers worden de 150 volksvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen bij algemeen stemrecht. Op vlak van talen is de Kamer samengesteld uit 88 Nederlandstaligen en 62 Franstaligen.
Wat is de federale regering?
De regering voert de wetten uit. De regering neemt ook deel aan de wetgevende macht, door haar initiatiefrecht. De regering kan namelijk wetsontwerpen bij het parlement indienen en heeft het recht om te amenderen.
Wat is een federale staat betekenis?
Een federale staat ofwel bondsstaat bestaat uit één centrale overheid en een aantal deelgebieden. Deze hebben alle eigen bevoegdheden die niet door het centrale gezag ingeperkt kunnen worden, een eigen volksvertegenwoordiging, en een eigen regering. Dit machtsevenwicht is steeds grondwettelijk vastgelegd.
Wie maakt de wetten in België?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De federale uitvoerende macht bestuurt het land.
Wat is federaal in België?
Het federaal niveau heeft bevoegdheden die betrekking hebben op alle Belgen en die worden uitgeoefend over het hele grondgebied. Het gaat met name over buitenlandse zaken, defensie, justitie, financiën, sociale zekerheid, een deel van volksgezondheid en binnenlandse zaken.
Wie werkt voor de overheid?
Wie vormen de overheid?
- Rijksoverheid (regering, ministeries, Eerste en Tweede Kamer)
- Provincies.
- Gemeenten.
- Hoge Colleges van Staat.
- Adviesorganen.
- Waterschappen.
- Openbare lichamen voor beroep en bedrijf.
- Zelfstandige bestuursorganen.
Wat is het verschil tussen de overheid en de regering?
De overheid is het hoogste gezag op een bepaald grondgebied. In Nederland hebben we een parlementaire democratie. Daarin heeft de volksvertegenwoordiging, het parlement, het laatste woord. Verder bestaat de overheid uit een regering met een staatshoofd.
Waarom is België zo rijk?
België is een van de meest welvarende landen van Europa. De levenskwaliteit is er hoog en de medische zorg en de sociale voorzieningen behoren tot de wereldtop. Voorts is het dankzij de zeehaven van Antwerpen een belangrijke draaischijf van de internationale handel.
Wat zijn de 5 buurlanden van België?
Het Koninkrijk België is een land in het westen van Europa. Het grenst aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. De hoofdstad, en tevens bestuurlijk centrum van de Europese Unie, is Brussel.
Wie zetelt er in ons parlement?
Het Federaal Parlement bestaat uit twee kamers (bicameraal): de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat. De Kamer van volksvertegenwoordigers telt 150 zetels en de Senaat 60 zetels. De gemeenschappelijke vergadering van de Kamerleden en de senatoren vindt plaats in de Verenigde Kamers.