Hoe worden gezworenen gekozen?

Hoe worden gezworenen gekozen?

Zij worden bij loting aangewezen. Om de vier jaar stelt iedere gemeente een lijst van gezworenen op. Die worden geloot onder de kiezers die aan bepaalde voorwaarden voldoen: ze moeten bijvoorbeeld de taal spreken waarin het proces zal gevoerd worden, politici en artsen worden geweerd van deze lijst.

Wie stond er terecht voor assisen?

Het hof van assisen wordt geleid door een magistraat van het hof van beroep en wordt daarvoor bijgestaan door twee rechters uit een rechtbank van eerste aanleg van het ressort waar het assisenhof zitting heeft.

Hoe wordt assisenjury samengesteld?

Het hof van assisen bestaat uit 3 beroepsmagistraten, bijgestaan door een jury van 12 burgers die door het lot worden aangewezen. De jury wordt voor elk assisenproces opnieuw samengesteld. Om de vier jaar wordt een lijst van kandidaat-juryleden opgemaakt.

Wat is Lijst van gezworenen?

Wat is de lijst van gezworenen Dit is een lijst met personen die in aanmerking komen om in een assisenjury te zetelen. Een jury voor het hof van assisen wordt samengesteld uit 12 gezworenen, ofwel burgers die een eed aflegden om op te treden als jurylid bij het hof van assisen.

Wat is de taak van de gezworenen in een assisenzaak?

Het hof van assisen bestaat uit een voorzitter (dit is een raadsheer in het hof van beroep) en twee bijzitters of assessoren (dit zijn rechters van de rechtbank van eerste aanleg). De voorzitter zit het onderzoek ter terechtzitting voor en bepaalt de volgorde waarin het woord wordt verleend aan hen die het vragen.

Hoe assisenproces bijwonen?

Ja. Een zitting van het hof van assisen is normaal gezien openbaar. Iedereen ouder dan 14 jaar kan de zaak vanuit het publiek volgen. Je moet daarvoor enkel je identiteitskaart voorleggen en uiteraard de regels naleven (stilte, geen gebruik van gsm,…).

Is assisen afgeschaft?

Het hof van assisen, ook wel assisenhof genoemd, werd in 1791 in Frankrijk ingesteld en werd in het gebied dat nu uit België en Nederland bestaat gedurende de Franse overheersing ingevoerd. Het werd in 1816 door Nederland afgeschaft, maar in België, na de onafhankelijkheid, opnieuw ingesteld in 1831.

Gerelateerde berichten