Is het gezien of Aangezien?

Is het gezien of Aangezien?

Toch is er een vrij grote groep taalgebruikers die dat gebruik afkeurt. Daarom is het niet duidelijk of het gebruik van het voegwoord gezien tot de standaardtaal in België gerekend kan worden. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn in elk geval aangezien en omdat.

Wie als betrekkelijk voornaamwoord?

Volgens de traditionele schoolregel gebruiken we een betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord zoals waarmee, waarvan enzovoort om te verwijzen naar zaken en begrippen, en een combinatie van een voorzetsel en een voornaamwoord (met wie, van wie enzovoort) om te verwijzen naar personen.

Is het die of welke?

Die is het neutraalst en verdient de voorkeur, maar in formele schrijftaal komt welke ook voor. Welke doet enigszins verouderd aan en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere formele woorden.

Heb ik zowel als?

Het meervoud is ook de beste keuze als er sprake is van twee enkelvoudige onderwerpen die elk een verschillende persoonsvorm vereisen: Zowel mijn broer als ik zijn in Utrecht geboren. (mijn broer is / ik ben) Zowel jij als hij hebben het heel goed gedaan.

Kun je een zin beginnen met aangezien?

‘Aangezien’ is een voegwoord; het leidt een zin in. Het is synoniem met: omdat, doordat. Aangezien zijn gezondheid slecht is, kan hij niet op reis gaan.

Hoe gebruik ik aangezien?

‘Aangezien’ is een voegwoord, net als ‘omdat’ en ’tenzij’. Het woord kondigt een reden aan. Na ‘aangezien’ volgt een bijzin waarin die reden staat beschreven. Tip: je kunt ‘aangezien’ altijd vervangen door ‘omdat’.

Wat is een betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord?

Een voornaamwoordelijk bijwoord is een combinatie van één van de bijwoorden van plaats er, hier, daar, waar, ergens, nergens en overal en één of meer voorzetsels (bijvoorbeeld aan, bij, voor) of met de bijwoorden af, heen en toe.

Hoe gebruik je verwijswoorden?

Verwijswoorden verwijzen terug naar iets wat eerder genoemd is, of wijzen vooruit naar iets dat kort daarna vermeld zal worden. Zo voorkom je herhaling van dezelfde woorden. Het gebruik van verwijswoorden zorgt ervoor dat onze tekst vlot leesbaar wordt.

Met wie of met welke?

De voornaamwoorden wie en wat verwijzen respectievelijk naar personen en zaken; welke kan gecombineerd worden met meervoudige substantieven en enkelvoudige de -woorden, welk met enkelvoudige het -woorden.

Hoe gebruik je Zoals?

Zoals wordt in verklarende zinnen gebruikt om een voorbeeld of een reeks voorbeelden in te leiden. Het is dan synoniem met bijvoorbeeld. Vaak wordt zoals in zulke zinnen gecombineerd met bijvoorbeeld, maar dat is dubbelop. Alleen zoals of bijvoorbeeld volstaat hier.

Hoe gebruik je het woord zowel?

Soms worden zowel en als niet van elkaar gescheiden: Vandaag zowel als morgen. Ook deze nevenschikking kan uitgebreid worden met het voegwoord als: Vandaag zowel als morgen als overmorgen. Daarnaast komt uitbreiding met en voor: Vandaag zowel als morgen en overmorgen.

Related Posts