Inhoudsopgave
- 1 Kan de regering het parlement ontbinden?
- 2 Wat waren rooms rode kabinetten?
- 3 Kan de bevolking de regering afzetten?
- 4 Kan de Koning de regering ontslaan?
- 5 Welk parlement kan ontbonden worden?
- 6 Welk orgaan kan de Tweede Kamer ontbinden?
- 7 Waarom Kamerontbinding?
- 8 Wat gebeurt er als het kabinet opstapt?
- 9 Waarom zijn de wetten in de Grondwet niet makkelijk te veranderen?
Kan de regering het parlement ontbinden?
De regering kan zowel de Tweede als de Eerste Kamer tussentijds ontbinden en nieuwe verkiezingen organiseren. Ontbinding van de Eerste Kamer is zeldzaam. Het is alleen voorgekomen in 1904. Na een ontbinding moeten er altijd verkiezingen worden gehouden.
Wat waren rooms rode kabinetten?
Het was een samenwerking tussen gezworen tegenstanders, die nodig was in het kader van de wederopbouw en het karakter had van een regering van nationale eenheid. De rooms-rode coalities waren: het kabinet-Schermerhorn-Drees, het kabinet-Beel I, het kabinet-Drees-Van Schaik en de kabinetten-Drees I, II en III.
Kan de bevolking de regering afzetten?
Deze soeverein heerst voor ieders bestwil over de burgers die deze in eerste instantie hebben gekozen. Zolang deze de burgers bescherming kan bieden, kan deze niet meer afgezet worden. Om terugkeer naar de natuurtoestand te voorkomen, hebben burgers namelijk de plicht om te gehoorzamen.
Kan de koning de Kamer ontbinden?
De regering kan zowel de Tweede als de Eerste Kamer tussentijds ontbinden en nieuwe verkiezingen organiseren. Ontbinding van de Eerste Kamer is zeldzaam. Het is alleen voorgekomen in 1904.
Kan het volk de Koning afzetten?
Positie. De Koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de Koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De Koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Kan de Koning de regering ontslaan?
Artikel 43 van de Grondwet stelt dat benoeming en ontslag van alle ministers, inclusief de minister-president, geschiedt bij koninklijk besluit. Dit besluit is een beslissing van de regering. Het is dus geen zelfstandige beslissing van de Koning. De Koning zet alleen maar zijn handtekening onder het koninklijk besluit.
Welk parlement kan ontbonden worden?
In Nederland wordt met kamerontbinding de ontbinding van de Tweede Kamer of Eerste Kamer bedoeld. Beide kamers kunnen door de regering worden ontbonden: Artikel 64 lid 1 Grondwet: Elk der kamers kan bij Koninklijk Besluit worden ontbonden.
Welk orgaan kan de Tweede Kamer ontbinden?
De Koning heeft het recht om de Kamers der Staten-Generaal, elke afzonderlijk of beide te zamen, te ontbinden. Het besluit, waardoor die ontbinding wordt uitgesproken, houdt tevens den last in tot het verkiezen van nieuwe Kamers binnen veertig dagen, en tot het samenkomen der nieuw verkozen Kamers binnen drie maanden.
Wat is ontbinding Tweede Kamer?
Als een kabinet gevallen is, wordt als regel de Tweede Kamer ontbonden. De regering heeft daar Grondwettelijk het recht toe. Door Kamerontbinding kan de regering bij een conflict een uitspraak van de kiezers vragen.
Hoe kan een regering vallen?
Als een kabinetscrisis daadwerkelijk tot de val van een kabinet leidt, bieden de leden van het kabinet hun ontslag aan aan het staatshoofd. Er moeten dan nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgeschreven. Het oude kabinet blijft de lopende zaken afhandelen totdat er een nieuw kabinet is geïnstalleerd.
Waarom Kamerontbinding?
Daarmee wordt voorkomen dat er een parlementsloze periode ontstaat. In 1894 werd de Tweede Kamer bijvoorbeeld op 20 maart ontbonden, terwijl de nieuw gekozen Kamer pas op 16 mei weer bijeenkwam. In de periode vóór 1945 waren er Kamerontbindingen in 1853, 1866 en 1867, 1886, 1894 en 1933.
Wat gebeurt er als het kabinet opstapt?
Waarom zijn de wetten in de Grondwet niet makkelijk te veranderen?
Burgers kunnen alleen op bepaalde partijen stemmen, en dus niet alleen over de herziening. Een ander nadeel is de versterkte meerderheid in beide Kamers. Dit maakt het zeer lastig om een wijziging door te brengen in de Grondwet.