Inhoudsopgave
Kan Verhuurder huis verkopen?
Ja, dat kan. De verhuurder kan de huur niet beëindigen omdat hij de woning wil verkopen. Als hij het huis verkoopt, draagt hij de bestaande huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden over aan de nieuwe eigenaar. In de wet is namelijk bepaald dat koop geen huur breekt.
Heeft de verhuurder recht op een sleutel?
Je verhuurder mag dus een sleutel van z’n pand bijhouden. Maar hij mag die niet zomaar gebruiken. Sta dus gerust op je strepen indien je merkt dat je huisbaas ongevraagd de woning betreedt. Je hebt immers recht op privacy en een rustig genot van je huurhuis/-appartement of kot.
Wat als de verhuurder zijn plichten niet nakomt?
Indien je verhuurder zijn verplichtingen niet nakomt zal je hem in gebreke moeten stellen. Wanneer hierop niet de gepaste actie volgt zal je naar de vrederechter moeten gaan.
Kan verhuurder binnenkomen?
De verhuurder behoudt wel het recht op toegang tot de woning. Hij of zij mag alleen niet zomaar onaangekondigd binnenkomen. De eigenaar moet altijd eerst kloppen of aanbellen en netjes wachten totdat er wordt opengedaan. Ondanks het eigendomsrecht van de verhuurder moet de privacy van de huurder gerespecteerd worden.
Kan een medehuurder hoofdhuurder worden?
Alleen een echtgenoot of geregistreerd partner is automatisch medehuurder. Dit betekent onder andere dat beide medeverantwoordelijk zijn voor de betalingen van de huur. Indien de huurovereenkomst met de oorspronkelijke huurder eindigt, wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder.
Hoe verhuurder in gebreke stellen?
Wanneer overleg met de verhuurder geen resultaat oplevert, kun je de verhuurder het beste ‘in gebreke stellen’ door een aangetekende brief te sturen. In deze brief moet een beschrijving van het gebrek staan en een redelijke termijn waarbinnen het gebrek moet zijn hersteld. Je kunt hiervoor een standaardbrief gebruiken.