Waar kan logopedie bij helpen?
Communicatie is een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om problemen bij volwassenen te verhelpen. Logopedie wordt onder andere ingezet bij taal- en spraakproblemen, eet- en drinkmoeilijkheden en stemproblemen. Ook kan de logopedist u preventief adviseren om stemproblemen te voorkomen.
Wat is Hypokinetische dysartrie?
Op logopedisch gebied kan er bij Parkinson een zogenaamde hypokinetische dysartrie ontstaan. Dit wordt gekenmerkt door een zachte hese stem, minimale articulatiebewegingen en monotone spraak. Ook kunnen er cognitieve problemen en slikproblemen ontstaan.
Waar kijkt een logopedist naar?
Omdat logopedie gaat over communicatie, kijkt de logopedist ook naar het gehoor. Op deze pagina’s staat informatie over problemen die met het gehoor te maken hebben. Per onderdeel wordt uitgelegd hoe de logopedist u kan helpen. Logopedisten behandelen problemen die met slikken te maken hebben.
Waar valt logopedie onder?
Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.
Kan dysartrie genezen?
Bijna altijd is er na het ontstaan van dysartrie enig spontaan herstel van het spraakvermogen, maar zelden of nooit is dat herstel volledig. Behandeling van dysartrie wordt uitgevoerd door een logopedist. Met veel oefenen is vaak nog verbetering mogelijk.
Hoeveel sessies logopedie terugbetaald?
Voor logopedische zittingen wordt nu ook ouderbegeleiding terugbetaald. Maximum 10 zittingen voor ouderbegeleiding kunnen per kind per stoornis vergoed worden.
Hoeveel sessies logopedie?
Maximaal 140 zittingen, gespreid over een ononderbroken periode van twee jaar. Om therapeutische redenen mogen de zittingen van dertig minuten worden vervangen door zittingen van zestig minuten (behalve voor kinderen jonger dan tien). Het equivalent van 140 of 192 zittingen mag echter niet worden overschreden.