Waar moet je op letten als je breuken bij elkaar optelt of van elkaar aftrekt?

Waar moet je op letten als je breuken bij elkaar optelt of van elkaar aftrekt?

Voorafgaand aan het optellen en aftrekken van breuken moeten de noemers van de breuken gelijk zijn. Als de noemers gelijk zijn kunnen de tellers bij elkaar worden opgeteld of van elkaar worden afgetrokken. De noemer blijft gelijk.

Hoe trek je ongelijke breuken van elkaar af?

Als je de breuken gelijknamig hebt gemaakt, trek je de hele getallen van elkaar af. Trek daarna de breuken van elkaar af. Je hoeft alleen maar de tellers van elkaar af te trekken. De noemers blijven gelijk.

Hoe reken je een breuk uit?

Bij een breuk bereken je eerst alles boven de deelstreep, vervolgens alles onder de deelstreep en dáárna deel je het pas door elkaar. Als geheugensteuntje kun je doen alsof alles zowel boven als onder de deelstreep tussen haakjes staat. Als je een breuk tegenkomt, wil je die zo ver mogelijk vereenvoudigen.

Hoe moet je Ongelijknamige breuken vermenigvuldigen?

Je kunt ongelijknamige breuken met elkaar vermenigvuldigen door:

  1. de teller x de teller (onthoud: de teller is het cijfer boven de breukstreep) te doen en.
  2. de noemer x de noemer (onthoud: de noemer is het cijfer onder de breukstreep) te doen.

Hoe maak je een rekenles leuk?

Spelletjes spelen! Met deze kaartspelletjes oefenen de kinderen spelenderwijs met breuken, klokkijken en tafels. Met deze spelletjes kan je ook een leuk dominospel spelen. Een ander gezelschapsspel is Maaltafelspel – maXimaal. Een maaltafel gezelschapsspel, bedacht door de achtjarige Maxim, dat je speelt met kaarten.

Hoe trek je af van een breuk?

De hoofdregel voor minsommen met gelijknamige breuken is simpel: als je gelijknamige breuken van elkaar gaat aftrekken, haal je altijd alleen de tellers van elkaar af. De tellers zijn dus eigenlijk de minsom. De noemers blijven gelijk. Daar hoef je dus niets mee te doen.

Hoe bereken je een breuk keer een getal?

Je ziet steeds een heel getal en een breuk die met elkaar vermenigvuldigd moeten worden. Een heel getal kun de schrijven als een breuk met noemer één. Je kunt daarna de tellers met elkaar vermenigvuldigen en de noemers met elkaar vermenigvuldigen (’teller maal teller gedeeld door noemer maal noemer’).

Wat is de teller van de breuk?

Een breuk bestaat uit een teller en een noemer. De teller geeft het deel van de breuk aan dat gekleurd is. De teller is het getal dat boven de deelstreep staat. De noemer geeft het aantal delen aan waarin de hele is verdeeld.

Wat maakt rekenen leuk?

Een warming up, rekenspelletjes, samen oefenen op het digibord. Tijdens de Nationale Rekendag hebben we een levende grafiek gemaakt van rijen leerlingen op het schoolplein. Dat soort dingen vinden ze echt leuk, het maakt rekenen tastbaar. Ik hoor mijn klas vaak zeggen: bah, begrijpend lezen.

Hoe vermenigvuldig je een breuk met een getal?

Waarom kan je de breuk 37 50 niet vereenvoudigen?

Grootste Gemene Deler De GGD van 2 (of meer) getallen is het grootste getal dat een deler is van beide (alle) getallen. Op deze manier worden de breuken maximaal vereenvoudigd, ze zijn dus niet verder te vereenvoudigen.

Hoe trek je delen van elkaar af?

Hoe vereenvoudig je een gemengde breuk?

Als de teller groter is dan de noemer, maak je de deelsom met rest. Je krijgt dan een ‘gemengde breuk’. Het antwoord is dan groter of gelijk aan één en dit kun je nu in één oogopslag aan de (gemengde) breuk zien. De gemengde breuk 3 2/9 is een getal tussen de drie en de vier.

Waaruit bestaat een breuk?

Een breuk bestaat uit 3 onderdelen: Een teller, een breukstreep en een noemer. Eerst heb je de teller, zoals je ziet is dit het getal boven de streep. De teller is een geheel getal. Het getal onder de streep noem je de noemer, dit is ook een geheel getal.

Hoe trek je breuken bij elkaar af?

Hoe tel je ongelijke breuken bij elkaar op?

Bij het optellen van ongelijknamige breuken moet je de noemers eerst gelijk maken. Je probeert de noemers zo klein mogelijk te maken.

Wat is de teller van 1 6?

De teller is het getal dat boven de deelstreep staat. De noemer geeft het aantal delen aan waarin de hele is verdeeld. De noemer is het getal onder de deelstreep.

Hoe maak je de noemer gelijk?

Hoe maak je een breuk gelijknamig?

  1. Noemer x noemer. Vermenigvuldig de noemers van de breuken met elkaar. De gelijknamige breuken worden in dit geval “twaalfden”.
  2. 2a. Noemer x teller.
  3. 2b. Noemer x teller.
  4. Bereken de uitkomst van de som. Je hebt de breuken uit de voorbeeldsom nu gelijknamig gemaakt.

Hoe bereken je een breuk keer een breuk?

Voor een breuk x breuk geldt:

  1. teller x teller.
  2. noemer x noemer.

Wat zijn echte en onechte breuken?

Men spreekt over een echte breuk wanneer de absolute waarde van de teller kleiner is dan die van de noemer, bijvoorbeeld 1⁄5 of 2⁄3, en over een onechte breuk wanneer dat niet zo is, bijvoorbeeld 1⁄1 of 6⁄5.

Gerelateerde berichten