Waarom lezen we literatuur op school?

Waarom lezen we literatuur op school?

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen door het lezen van boeken beter worden in taal. Leerlingen die veel lezen, zijn beter in spellen en begrijpend lezen en hebben een grotere woordenschat. Bovendien leren ze door het lezen van verhalen om zich beter te verplaatsen in andere mensen.

Wat is het nut van literatuuronderwijs?

Ja, literatuuronderwijs kan de taalcompetenties van leerlingen bevorderen. Het kan hun woordenschat verruimen, de vaardigheid om zich genuanceerd uit te drukken, de vaardigheid om op een beschaafde en rationele manier in discussie te gaan en op vreedzame manier conflicten uit te vechten.

Hoe werden verhalen in de middeleeuwen verteld?

Middeleeuwse teksten waren doorgaans op rijm en bedoeld om te worden voorgelezen. Wie zelf een exemplaar van een tekst wilde bezitten, moest die letter voor letter laten kopiëren op perkamenten bladen (gemaakt van dierenhuid). Dat maakte dat literatuur lange tijd enkel was weggelegd voor de elite.

Waarom is literatuur van belang?

Het belang van literatuur is dat je de tijd neemt om iemand anders grondig te begrijpen. Of die andere nu de schrijver, het hoofdpersonage, of een minder belangrijke hobbit is, maakt op zich niet zoveel uit. Het gaat er om dat je de tijd neemt, dat je je neerzet om mee te gaan in het verhaal.

Hoe belangrijk is literatuur?

In die zin is literatuur een cruciale kracht binnen een democratische samenleving. Bovendien helpt literatuur om je te uiten, want boeken geven je letterlijk taal en leren je om die beter te begrijpen en te gebruiken.

Wat leer je door literatuur lezen?

Lezen maakt je aardiger Literatuur laat je de wereld zien door de ogen van iemand anders. Je ziet de consequenties van mogelijk gedrag op een manier die we anders nooit zouden kunnen zien en leert om je in te leven in andermans standpunten. Literatuur toont de diepere motivaties achter het gedrag van mensen.

Wat verwacht je van het lezen van literatuur?

Een goed literair boek is eigenlijk een toestel die je in situaties brengt waar je nooit in je werkelijke leven aan toe zou komen en emoties laat ervaren die je waarschijnlijk nooit anders in je leven zou voelen. Zo kun je bijvoorbeeld van een historische roman leren hoe het is om in andere tijden en culturen te leven.

Gerelateerde berichten