Inhoudsopgave
Waarom strand een walvis?
Visserij, vervuiling, aanvaringen met schepen en andere oorzaken kunnen tot het stranden (en vervolgens sterven) van walvissen leiden. Bij walvisachtigen is verstrikking in visnetten de voornaamste door menselijke activiteiten veroorzaakte doodsoorzaak.
Wat is de sonar van een dolfijn?
Dolfijnen jagen op vissen met behulp van hun ogen en ook met sonar. Sonar (SOund NAvigation and Ranging) is een techniek die geluid (en de echo daarvan) gebruikt om onder water te navigeren of voorwerpen te ontdekken. Met deze meloen zendt een dolfijn geluidstrillingen uit, de zogenaamde ‘kliks’.
Wat doet sonar?
SONAR staat voor SOund NAvigation Ranging. Een sonarapparaat werkt door middel van pulserende geluidsgolven die onder water omlaag worden gestuurd.
Waarom stranden grienden?
In 1985 spoelden zo’n vierhonderd grienden aan in Catherine Bay, Nieuw-Zeeland, de grootste bekende stranding. Het is vooralsnog onduidelijk waarom zoveel dieren stranden, maar waarschijnlijk speelt de grote sociale band een belangrijke rol. Als één dier afdwaalt en strandt, volgt de rest van de groep dit dier.
Waarom stranden dolfijnen aan land?
Meestal gaat het hierbij om bruinvissen. Wanneer een bruinvis of dolfijn levend op het strand terecht komt verkeert het dier altijd in nood! Meestal zijn dieren (ernstig) gewond, ziek of verzwakt of gaat het om een jong dier dat zijn moeder is kwijtgeraakt.
Hoe gebruiken mensen echolocatie?
Sommige blinde mensen maken net als vleermuizen gebruik van een techniek die echolocatie heet. Wanneer zij klikgeluiden maken met hun mond kunnen ze hun omgeving in kaart brengen.
Hoe werkt sonar vleermuis?
Om zich te oriënteren zendt een vleermuis een signaal uit dat weerkaatst op voorwerpen in de omgeving. De weerkaatsing (echo) vangt de vleermuis op met zijn oren en daardoor kan hij de plaats (lokatie) en vorm van die voorwerpen bepalen. We noemen deze manier van ‘zien met je oren’ echolocatie.
Waar zendt de dolfijn de Klikgeluidjes mee uit voor sonar?
Een dolfijn kijkt eigenlijk met zijn gehoor. Hij zendt hele hoge pieptonen uit die terugkaatsen naar de onderkaak van de dolfijn. Zo krijgt hij een beeld van zijn omgeving. Dolfijnen hebben ’n soort bobbel op hun hoofd.