Waarom zelfmanagement stimuleren?
Zelfredzaamheid en zelfmanagement liggen dicht bij elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Door versterking van zelfredzaamheid kan zorg of intensivering van zorg worden uitgesteld.
Waarom is zelfmanagement belangrijk bij ouderen?
Zelfmanagement gaat niet alleen over goed kunnen omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, maar vooral ook over een goed leven hebben mét de ziekte. Hoe kan de chronische ziekte ingepast worden in het dagelijkse leven van iemand.
Wat wordt verstaan onder zelfmanagement?
Zelfmanagement wordt gedefinieerd als acties en vaardigheden gericht op: Het zelf omgaan met de aandoening, symptomen en psychosociale gevolgen van de aandoening. Het zelf omgaan met factoren die de symptomen kunnen verergeren (risicofactoren). Het zelf werken aan leefstijlveranderingen.
Wat is een goed moment om aan zelfmanagement te werken?
Vanuit patiëntenperspectief is zelfmanagement adequaat of succesvol wanneer het leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven, in lijn met de gezondheidsdefinitie van Huber. Mensen met psychische klachten bepalen zelf, eventueel samen met hun naasten, wat ‘kwaliteit van leven’ voor hen betekent.
Wat is zelfmanagement bij dementie?
Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Vaak spelen er ook gedrags- en stemmingsveranderingen, zoals lusteloosheid, onrustig en geprikkeld gedrag. Goed omgaan met dergelijke gevolgen van de ziekte in het dagelijks leven, wordt vaak aangeduid met ‘zelfmanagement’.
Wat is indiceren in de zorg?
Het indiceren is hét instrument voor de wijkverpleegkundige om de zorgvraag op basis van zorgbehoeften, zoals door de cliënt geduid vanwege diens beperking, belemmering of aandoening, op methodische wijze vast te stellen.
Wat is zelfmanagement bij ouderen?
Hoe bevorder je het zelfmanagement?
Vijf stappen om zelfmanagement te stimuleren (5 A’s) Afspreken: help bij het stellen van haalbare doelen en neem gezamenlijk besluiten. Assisteren: help bij persoonlijke barrières en ga na of er behoefte is aan extra ondersteuning. Arrangeren: maak samen een specifiek plan voor (vervolg)ondersteuning.