Waarom zijn de boeren boos?
Er worden vandaag weer duizenden boeren verwacht op het Malieveld. De afgelopen jaren zetten ze Den Haag (en de snelwegen ernaartoe) al vaker op zijn kop uit onvrede over de stikstofmaatregelen. De timing is in ieder geval goed, want het stikstofdossier ligt ook op de formatietafel.
Hoe is het boerenprotest ontstaan?
Directe aanleiding voor de eerste protesten was het voorstel van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren, naar aanleiding van de stikstofcrisis en het hierop volgende advies van de commissie-Remkes.
Waarom zijn er minder boeren?
Als koeien meer in de wei staan en daarnaast ook minder veevoer krijgen, zorgt dat voor minder stikstofuitstoot. Koeien die uitsluitend grazen (en dus gras eten) voegen zelfs netto nul stikstof toe. Gevolg is dan wel dat koeien minder melk geven, waardoor ze voor de boer minder opleveren.
Waar zijn boeren goed voor?
Boeren en tuinders produceerden voor een kleine 30 miljard euro aan landbouwproducten. Daar blijft het niet bij. De beesten moeten eten, de akkerbouwer moet zaad kopen en kunstmest en de koe wil ’s winters in een warme stal staan. Dat levert allemaal werk op dat direct afhankelijk is van de agrarische activiteiten.
Wat is het probleem met de boeren?
De uitstoot door de landbouw lijkt zelfs weer iets te stijgen. Dat brengt de politiek in de problemen en dus komt het kabinet in 2019 met nieuwe stikstofmaatregelen. Boeren gaan massaal in protest tegen de nieuwe maatregelen. Het zet kwaad bloed bij boeren, die stellen dat de milieuregels wel erg vaak veranderen.
Hoe protesteren de boeren?
De protesten zijn/worden georganiseerd door Agractie en Farmers Defence Force. Zij werken met (Whatsapp/Facebook) groepen waarbij boeren zich kunnen aanmelden. In deze groepen wordt dan besproken welke acties er gepland staan en wat daar voor nodig is.
Wat veroorzaakt stikstofuitstoot?
Stikstofoxiden komen vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld via uitlaatgassen van auto’s, schepen en vliegtuigen. Maar ook energiecentrales en de industrie stoten stikstofoxiden uit. En huishoudens, bijvoorbeeld door het gebruik van aardgas.
Wat houdt het stikstofprobleem in?
De stikstofproblematiek is het schadelijke gevolg voor ecosystemen van een overschot aan uitstoot van reactieve stikstofverbindingen in de stikstofkringloop door menselijke toedracht. Een gevolg van de stikstofdepositie in ecosystemen is eutrofiëring.