Wat beschrijft de wet van Hooke?

Wat beschrijft de wet van Hooke?

De wet van Hooke (Latijn: ut tensio, sic vis, “zoals rek, zo is kracht”) is een bekende wet uit de natuurkunde en materiaalkunde die de evenredigheid tussen de mechanische spanning en de hieruit voortkomende vervorming (bijvoorbeeld een uitrekking) beschrijft.

Wie heeft de cel ontdekt?

Cellen werden voor het eerst ontdekt door Robert Hooke in 1665. Hij bekeek een zeer dun laagje kurk onder een microscoop, en zag een structuur die hij omschreef als een bijenraat.

Wat is het verschil tussen de kracht op een veer en de veerkracht?

Hoe sterker een veer is, hoe hoger de veerconstante. Hierbij is F v de veerkracht (in N), C de veerconstante en u de uitwijking in meters. De veerconstante is dus voor elke veer anders, sommige springveren zijn sterker dan andere.

Hoe is de cel opgebouwd?

Cellen van eukaryoten bestaan uit een celmembraan dat het cytoplasma omgeeft. Het cytoplasma bestaat uit cytosol waarin zich de celorganellen (bijvoorbeeld de celkern) bevinden. In de cellen van bacteriën, schimmels en planten wordt de celmembraan nog omgeven door een extra, relatief dikke, celwand.

Welke soort kracht is veerkracht?

Zwaartekracht en veerkracht. De uitwijking (u) is de afstand die de veer uit zijn evenwichtsstand is getrokken bij het uitrekken of indrukken (zie de onderstaande afbeelding). De veerconstante (C) is de ‘stugheid’ van de veer. Hoe hoger de veerconstante, hoe meer kracht het kost om de veer uit te rekken.

Hoe bereken je de kracht van een veer?

De grootte van de veerkracht kan berekend worden met de volgende formule:

  1. Fveer=C×u. Veerkracht (Fveer) newton (N) Uitwijking (u) meter (m) Veerconstante (C) newton per meter (N/m)
  2. Fz=m×g. Zwaartekracht (Fz) newton (N) Massa (m) kilogram (kg) Valversnelling (g) meter per seconde per seconde (m/s2)
  3. gaarde=9,81 m\s2.

Hoe ontstaat celdeling?

Als cellen delen maken ze nieuwe cellen. Een enkele cel deelt en maakt zo twee cellen, en als deze cellen delen zijn er vier cellen, enzovoorts. We noemen dit proces ‘celdeling’ en ‘celvermeerdering’, omdat er nieuwe cellen gevormd worden als oude cellen delen.

Related Posts