Inhoudsopgave
Wat kan de overheid doen tegen ongelijkheid?
Belastingmaatregelen. Bij kleinere verschillen in bruto lonen is minder reparatie via de belastingen nodig en kan het belastingsysteem eenvoudiger worden. De tussenoplossing is dus ook het verhogen van de sociale uitgaven: inkomensregelingen en toeslagen voor de laagste inkomen.
Bijvoorbeeld door bij de aanpak van geweld geen gendercomponent mee te nemen wat ten koste gaat van adequate bescherming van slachtoffers. Ook zijn sinds 2011 alle vormen van anticonceptie uit het basispakket gehaald, waardoor de overheid de financiële lasten van anticonceptie bij vrouwen neerlegt.
Wat doet de overheid tegen economische ongelijkheid?
Typische overheidsinitiatieven om economische ongelijkheid te verminderen zijn onder meer: Openbaar onderwijs: verhoging van het aanbod van geschoolde arbeidskrachten en vermindering van inkomensongelijkheid als gevolg van opleidingsverschillen.
Hoe kan de overheid de verdeling van inkomens beinvloeden?
De overheid kan de inkomensverdeling op drie niveaus beïnvloeden: het verdiende inkomen (de primaire sfeer), het vrij besteedbare inkomen (de secundaire sfeer) en het inkomen na gebruik van overheidsvoorzieningen (de tertiaire sfeer) (Caminada en Pommer 2004).
Wat zijn de gevolgen van ongelijkheid?
Ongelijkheid is volgens hen slecht voor de gezondheid, zorgt voor meer geweld, meer criminaliteit, meer tienerzwangerschappen, meer obesitas, meer depressies, meer wantrouwen, meer kindersterfte, meer stress en minder sociale mobiliteit. Ongelijkheid is niet alleen slecht voor arm, maar ook voor rijk.
Waarom is ongelijkheid slecht voor de economie?
Hoeveel mensen verdienen 100000 per jaar?
Conclusie. Huishoudens met een inkomen boven de € 100.000, dat zijn er niet zoveel! Er zijn 18.900 huishoudens die dit bedrag jaarlijks verdienen. Als je weet dat er 7.698.100 huishoudens in Nederland zijn, dan behoort deze groep tot de bovenste 0,25% van de samenleving.