Inhoudsopgave
Wat kan fijnstof veroorzaken?
Smog door fijnstof in de lucht kan volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Ook is het slecht voor hart en bloedvaten. De gezondheidsschade is groter als de concentratie fijnstof hoger is.
Wat merk je van fijnstof?
Signalen of klachten van fijnstof Veel mensen hebben last van fijnstof. Dat uit zich in klachten aan de ogen, neus of luchtwegen, maar ook in blijvende longklachten, hart- en vaatziekten en zelfs vroegtijdige sterfte. De signalen van fijnstof inademen zijn vaak vaag: branderige ogen.
Hoe krijg je fijnstof uit je longen?
De perciliaire laag functioneert als een soort mechanische borstel die de daar bovenop liggende slijmlaag richting de luchtpijp omhoog duwt. Dit systeem vormt de tweede verdedigingslinie waarmee de longen zichzelf kunnen reinigen. Fijnstof en andere kleine deeltjes worden op deze manier uit de longen gewerkt.
Kun je fijnstof zien?
Fijnstof is een verzamelnaam voor heel kleine deeltjes in de lucht. De deeltjes kun je met het blote oog niet zien: ze zijn maar een paar micrometer groot (1 micrometer is duizend keer kleiner dan een millimeter).
Hoeveel PM2,5?
Wettelijke grenswaarden Voor PM2,5 bedraagt de jaargemiddelde grenswaarde 25 µg/m3. In Nederland wordt daar al aan voldaan. Daarnaast zijn er normen voor (het terugbrengen van) de gemiddelde concentratie op stedelijke achtergrondlocaties (zie Compendium voor de Leefomgeving).
Welke luchtverontreiniging veroorzaakt stikstofoxiden?
En ook huishoudens zorgen voor slechtere luchtkwaliteit: vooral door hout te stoken in de open haard, houtkachel of vuurkorf komt er veel fijnstof in de lucht. Andere vervuilers in huis zijn sigarettenrook, huisdieren en vocht. En gaskachels, cv-ketels, gasfornuizen en geisers: deze stoten stikstofoxiden (NOx) uit.
Wat zijn de gevolgen van fijnstof op je gezondheid?
Blootstelling aan fijnstof kan ernstige gevolgen hebben: denk aan voortijdig overlijden, verergering van hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen.
Hoe komt er luchtvervuiling?
De belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging zijn de industrie, de landbouw, het verkeer en de energievoorziening. Bij verbranding van stoffen en bij een groot aantal processen ontstaan stoffen of komen stoffen vrij die de lucht kunnen vervuilen of in de lucht reageren tot vervuilende stoffen.
Wat betekent luchtkwaliteit matig?
De luchtkwaliteit is goed in de blauwe gebieden op de kaart. Geel geeft een matige kwaliteit van de lucht aan. Gebieden met oranje, rode en paarse kleuren scoren onvoldoende tot zeer slecht. Lees hier wat je moet doen als er veel luchtvervuiling is.
Wat doet fijnstof met je lichaam?
Fijnstof vergroot het risico op longontsteking, longkanker, ernstige longziekten, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten.
Wat gebeurt er als je veel stof inademt?
Stof wordt pas echt problematisch als er grote hoeveelheden schadelijke deeltjes in zitten. Denk daarbij aan sigarettenrook of asbest. Gewone stof kan echter wel voor allergieën en astma zorgen. Onze longen zijn erop gebouwd om al dat stof te verwerken.
Wat is lucht en hoe ontstaat het?
Lucht is niets anders dan een mengsel van allerlei gassen. Het bestaat voor 78% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof, dat mensen nodig hebben om te kunnen blijven leven. Het hele kleine deel dat nog overblijft (1%) bestaat uit CO2 (koolstofdioixde), waterdamp en hele kleine hoeveelheden argon, neon etcetera.