Inhoudsopgave
Wat waren de taken van de WIC?
De West-Indische Compagnie (WIC) werd opgericht in 1621. Zij had het alleenrecht voor de handel met alle landen in Afrika en in Amerika, dus ook Brazilië en later Suriname en de Antillen. In die landen mocht de WIC ook gebieden in bezit nemen (kopen of veroveren). Op zee mocht de WIC aan kaapvaart doen (piraterij).
Welke rol speelde de WIC in de slavernij?
Ruim 500.000 Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen zijn door de Nederlanders als slaaf naar de Amerikaanse koloniën overgebracht. Meer dan de helft van deze slaven werden verscheept door de West-Indische Compagnie (WIC), die daarmee de belangrijkste Nederlandse organisatie was die zich met de slavenhandel bezig hield.
Wat werd er gehandeld in de driehoekshandel?
De heren van de West-Indische Compagnie krijgen uitleg over de driehoekshandel. Hierbij wordt er gehandeld in koffie, katoen en suiker uit Amerika, vuurwapens, ijzer en buskruit uit Europa en ivoor, goud en slaven uit Afrika.
Welke rol had de WIC binnen het kader van de driehoekshandel?
Vooral vanaf dat moment, 1675, ging de heropgerichte WIC – die daarvoor meer met de kaapvaart bezig was – zich richten op slavenhandel. De slavernij was de spil van de Trans-Atlantische driehoekshandel. Doorsnedes van een slavenschip, die de opslag van slaven illustreren.
Waarom was de VOC belangrijker dan de WIC?
De VOC kreeg, als enige in Nederland, het recht om handel te drijven in Azië. In naam van Nederland mocht de VOC verdragen sluiten en oorlogen beginnen. Ze mocht zelfs regeren over de gebieden die ze veroverde. De Verenigde Oost-Indische Compagnie is de eerste multinational ter wereld.
Hoe ging de driehoekshandel in zijn werk?
De slaven kocht men op van lokale Afrikaanse machthebbers en Arabische slavenhandelaren. Vervolgens voeren de schepen vol met slaven naar Noord-Amerika of naar het Caribisch gebied, specifiek Curaçao, Sint Eustatius en Suriname). Tijdens de reis overleden vaak al veel slaven door de barre omstandigheden aan boord.
Wat wordt er bedoeld met de zwarte driehoek?
Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, grote arme gezinnen, langdurig werklozen. Dit is slechts een greep uit de zeer diverse groep mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kreeg.