Inhoudsopgave
Wat zijn signalen van medicijnvergiftiging?
Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Wat voor soorten medicijnen zijn er?
Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen: zoals pillen, zalven, druppels en injecties. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door een arts. Er zijn ook medicijnen die je zonder recept kunt kopen bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld pijnstillers.
Hoe worden de verschillende medicijnen ingedeeld?
Geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld, bijvoorbeeld naar toepassingsgebied (antidepressiva, slaapmiddelen, anti-epileptica, antihypertensiva), naar chemische verwantschap (steroïden) en naar werking.
Welke middelen werken lokaal?
4.3.4 Crèmes, zalven en pasta’s Ze hebben vooral een lokale werking. Dat betekent dat ze vooral effect hebben op de plaats waar je ze aanbrengt. Slechts een klein gedeelte van het medicijn komt via de huid in het bloed terecht. Hierdoor hebben zalven, crèmes en pasta’s nauwelijks bijwerkingen.
Wat zijn Renaal geklaarde middelen?
Het zijn vooral de middelen met smalle therapeutische breedte die snel bijwerkingen kunnen veroorzaken. Bij voornamelijk renaal geklaarde middelen kan de creatinineklaring geschat worden aan de hand van formules of nomogrammen, zoals de CKD-EPI, de MDRD en de CG.
Wat is soortnaam medicatie?
Ieder geneesmiddel kan men generiek omschrijven met de stofnaam, de hoeveelheid van de werkzame stof en de toedieningsvorm. Het vermelden van de stofnaam is dus een onderdeel van het generiek voorschrijven.
Waar zijn medicijnen van gemaakt?
Vroeger maakten apothekers zelf veel medicijnen. Dit noemen we bereiden. Nu bereiden apothekers bijna niet meer. Tegenwoordig worden de meeste medicijnen namelijk gemaakt door de farmaceutische industrie.