Inhoudsopgave
Wat zijn suïcidale neigingen?
Suïcide is een ziekte Zie het als een pijnkreet. Een suïcidaal persoon zoekt naar een manier om te ontsnappen aan de ‘pijn’. Psychiatrische aandoeningen als depressie en schizofrenie kunnen suïcidale neigingen veroorzaken en onze biologische en genetische aanleg kunnen hierbij een rol spelen.
Wat doe jij als een cliënt vertelt dat hij suïcidale gedachten heeft?
Betrek naasten bij (een vermoeden van) suïcidaliteit Betrek direct naasten (familie, partner, vriend, kennis, buren, huisgenoten, collega’s) bij het gesprek en geef hen info en handvatten voor het doorbreken van het isolement van de cliënt en het bewaken van zijn veiligheid.
Welke gespreksvoering pas je toe bij suïcidale patiënten?
Praat iemand géén schuldgevoel aan. Leef mee en laat merken dat suïcidale gedachten er mogen zijn. Kom niet meteen met oplossingen of tips om iets te gaan doen. Bespreek eerst de problemen en het verhaal van de persoon.
Wat is een suïcidaal gedrag?
Het kan gaan om een uitgesproken wens te willen sterven, een gevoel of overtuiging het leven niet langer aan te (willen) kunnen, een behoefte om te ontsnappen uit een situatie die de persoon als ondraaglijk ervaart, of om het denken te stoppen. Soms is suïcidaal gedrag een uiting van de behoefte anderen iets duidelijk te maken.
Wat is de klinische benadering van suïcidaal gedrag?
Een veelbelovend model voor de diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag die in de multidisciplinaire richtlijn kort wordt omschreven is de Collaborative Assessment & Management of Suicidality (CAMS). De CAMS is een therapeutisch klinisch raamwerk.
Wat is chrnische suïcidaliteit?
Chronische suïcidaliteit. In de Multidisciplinaire richtlijn wordt uitvoerig ingegaan op het handelen na een suïcide en iedere ggz-professional heeft een protocol voor wat er na suïcide en een suïcidepoging met ernstig letsel moet gebeuren.