Inhoudsopgave
Welke drie uitspraken kan de Hoge Raad geven?
Welke uitspraken kan de Hoge Raad doen? De Hoge Raad kan het cassatieberoep verwerpen of de bestreden uitspraak vernietigen. Na vernietiging volgt meestal verwijzing van de zaak naar de feitenrechter om opnieuw berecht te worden. Soms kan de Hoge Raad de zaak ook zelf afdoen.
Wie het meerdere mag mag ook het mindere Latijn?
–Commodum eius esse debet, cuius periculum est.
Hoe noem je een uitspraak van de Hoge Raad?
Een arrest is een uitspraak afkomstig van de hoogst rechtsprekende instantie in Nederland, de Hoge Raad. Een zaak die bij de Hoge Raad wordt aangebracht wordt een zaak in cassatie genoemd. De uitspraak die de Hoge Raad vervolgens doet is het arrest.
Hoe noem je een uitspraak van de rechtbank?
Een vonnis is een gemotiveerde, bindende uitspraak van een rechter in een civiele rechtszaak of een strafzaak.
Hoe noem je een uitspraak van het hof?
Rechterlijke uitspraken van een hof worden gewoonlijk niet aangeduid als ‘vonnis’, maar als arrest. Daarnaast geven hoven (net als rechtbanken) beschikkingen. Een Nederlands ressort, dat beschikt over een gerechtshof is het equivalent van een gerechtelijk ambtsgebied in België, dat beschikt over een hof van beroep.
Hoe heet een uitspraak van de Raad van State?
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste, algemene bestuursrechter in Nederland. Zij doet uitspraken over geschillen tussen burgers en de overheid, maar ook over geschillen tussen overheden onderling.
Wat beoordeelt de Hoge Raad?
De Hoge Raad: hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. De Hoge Raad is cassatierechter. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.
Wat zijn Cassatiegronden?
cassatie: gronden waarop een persoon bij de Hoge Raad in cassatie kan gaan Bijv. wegens verzuim van vormen en schending …