Welke fossiele brandstof wint men uit teerzand?

Welke fossiele brandstof wint men uit teerzand?

Olie uit teerzanden wordt vooral gewonnen in de Canadese provincie Alberta, waar bekkens liggen met grote voorraden. Deze oliezanden, bij elkaar zo’n 166 miljard vaten, liggen in een gebied ter oppervlakte van ruim 140.000 km2. Teerzanden bevinden zich buiten Canada ook in Venezuela, Kazachstan en Rusland.

Hoe wordt teerzand gewonnen?

Teerzanden bestaan uit zand, klei, water en teer. Dit mengsel kan via een ingewikkeld productieproces worden gescheiden, waarna er bitumen overblijft. Bitumen lijkt op ruwe olie, maar is dikker en stroperiger. Dit kan vervolgens door chemische bewerking worden omgezet in lichte, synthetische olie.

Hoe ontstaat teerzand?

Teerzanden zijn afzettingen van zand, klei, water en bitumen. De bitumen, die tot olieproducten verwerkt kunnen worden, zijn door de hoge prijzen op de oliemarkten een interessant alternatief voor aardolie geworden.

Hoe krijg je olie uit teerzanden?

Afval verzamelt zich in grote gifmeren die het landschap en het water vervuilen. Er zijn grote hoeveelheden water nodig om de olie van diep onder de grond naar de oppervlakte te halen. Daar bovenop is nóg meer water en energie nodig om de olie te raffineren tot iets dat lijkt op bruikbare brandstof.

Hoe diep zit de olie?

Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.

Waarom zal Canada aardolie uit teerzanden willen winnen?

Van oerbos naar CO2-bom Terwijl mensen wereldwijd in actie komen om het klimaat te redden, proberen oliebedrijven enorme CO2-bommen in stelling te brengen. In Alberta, Canada liggen enorme voorraden teerzanden. Daar kan olie uit gewonnen worden.

Hoeveel olie zit er nog in de grond?

Het is een simpel rekensommetje. De ons bekende grote olievelden bevatten nog zo’n 1,3 biljoen vaten olie. Deel die hoeveelheid door de hoeveelheid olie die we op dit moment op jaarbasis consumeren en u komt tot de conclusie dat deze olievelden zeker nog veertig jaar mee kunnen.

Hoe krijg je aardolie?

Dankzij kunstmatig opgewekte trillingen kunnen geologen de aardlagen in kaart brengen. Aardolie wordt gewonnen via boorgaten in de grond. Wanneer er veel druk op staat, komt aardolie vanzelf naar boven. Zo niet, dan wordt aardolie gepompt.

Related Posts