Inhoudsopgave
Welke regels zijn er voor vluchtelingen?
Het Vluchtelingenverdrag is door de Verenigde Naties opgesteld in de jaren 50. Hierin staat dat mensen die vervolging vrezen vanwege ras, godsdienst, nationaliteit, seksuele voorkeur of politieke overtuiging, recht hebben op bescherming. Staten mogen geen mensen terugsturen naar landen waar zij vrezen voor vervolging.
Wat zijn de rechten van vluchtelingen?
Rechten en Plichten Alle asielzoekers hebben recht op opvang wanneer zij niet voldoende middelen hebben om voor zichzelf te voorzien. Het recht op opvang omvangt ook recht op onderdak, leefgeld, toegang tot gezondheidszorg en toegang tot educatie voor minderjarigen.
Welke Europese regels zijn er afgesproken over de opvang van vluchtelingen?
De EU ondersteunt de opvang van vluchtelingen in de buurt van het land waar zij vandaan komen. Dan hoeven ze minder gevaarlijke reizen te maken. En kunnen ze makkelijker terug naar hun eigen land, als het daar weer veilig is.
Welke migratiestromen zijn er?
Soorten immigranten
- Trekarbeiders (tijdelijk; seizoenswerk).
- Arbeidsmigranten (tijdelijk; geld sparen om in eigen land toekomst op te bouwen).
- Permanente economische immigranten (permanent).
- Religieuze en politieke vluchtelingen (permanent of tijdelijk).
Welke rechten hebben migranten?
horen vrijheid van meningsuiting, bewegingsvrijheid, maar ook dezelfde economische en sociale rechten, zoals aanspraak op financiële ondersteuning (bv. een minimuminkomen). Ze hebben het recht op toegang tot medische zorg, onderwijs en de arbeidsmarkt.
Wat is het probleem van de vluchtelingen?
Vaak worden vluchtelingen ontvoerd om losgeld te kunnen vragen, gedwongen tot werk dat gelijk staat aan slavernij, of verkracht. Er komen ook veel vluchtelingen om het leven, bijvoorbeeld wanneer het bootje waarmee ze Europa proberen te bereiken omslaat, waardoor ze verdrinken.
Hoe vangt Nederland de vluchtelingen op?
De meeste mensen die hun land ontvluchten, vluchten naar een buurland. In 2020 werd 73 procent van alle vluchtelingen opgevangen door buurlanden. De meeste landen die vluchtelingen opvangen zijn lage- en middeninkomenslanden. 86% van alle vluchtelingen wordt opgevangen in ontwikkelingslanden.
Wat hebben de EU landen afgesproken over vluchtelingen?
De EU ondersteunt de opvang van vluchtelingen in de buurt van het land waar zij vandaan komen. Dan hoeven ze minder gevaarlijke reizen te maken. En kunnen ze makkelijker terug naar hun eigen land, als het daar weer veilig is. De EU helpt de opvanglanden op verschillende manieren.
Welke Europese landen nemen geen vluchtelingen op?
Polen en Hongarije Ook Nederland neemt minder mensen op dan het zou moeten. Maar Polen en Hongarije spanden de kroon – beide landen namen niet één asielzoeker op.
Welke migratiestromen zijn er binnen Europa?
Emigratie en Immigratie. Migratie omvat zowel emigratie als immigratie.