Welke sancties mag een werkgever opleggen?

Welke sancties mag een werkgever opleggen?

Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.

Hoeveel officiële waarschuwingen tot ontslag?

Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.

Wat is sanctie opleggen?

Een bestraffende (punitieve) sanctie Bedoeld als straf voor de overtreding. Een bekend voorbeeld is de bestuurlijke boete. Een overheidsorganisatie kan een bestraffende sancties opleggen om de overtreder ‘leed toe te voegen’. Met als doel overtredingen in de toekomst te voorkomen (preventie).

Wat betekent sancties opleggen?

Een sanctie (uit het Latijn: sanctio, van sancire = heiligen, onschendbaar maken; bekrachtigen; op straffe verbieden) is een maatregel die kan worden opgelegd aan personen, groepen, bedrijven of landen ter sanctionering van bepaald ongewenst gedrag.

Waarom te laat op werk?

Het is belangrijk dat de werknemer, als hij te laat komt op het werk, duidelijk aan de werkgever vertelt waarom hij te laat op het werk is verschenen. De werknemer moet dan zorgen dat de reden van te laat, als de werkgever de werknemer een waarschuwing geeft, wordt vastgelegd in een brief van de werkgever.

Wat gebeurt er als je niet meer naar je werk gaat?

Conclusie: Als je zo maar weg blijft, kan de werkgever schadevergoeding eisen. Het beste is dus te overleggen of het contract met wederzijds goedvinden kan worden beëindigd, direct of met opzegtermijn. Regel het wel schriftelijk.

Hoe schrijf ik een officiele waarschuwing?

In deze officiële waarschuwing staat onder meer:

  1. de omschrijving van het ongewenste gedrag.
  2. een uitleg waarom het gedrag ongewenst is.
  3. een verwijzing naar eventuele eerdere ongewenste gedragingen.
  4. een verwijzing naar een eventueel eerder gesprek over het gedrag.
  5. de maatregelen in geval van herhaling.

Gerelateerde berichten