Hoe wordt de huisartsenzorg bekostigd?

Hoe wordt de huisartsenzorg bekostigd?

De huisartsenzorg wordt bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw).

Hoe werkt de huisartsenzorg?

Het boek Zó werkt de huisartsenzorg legt aan huisartsen, aios, beleidsmakers en andere geïnteresseerden uit hoe de huisartsenzorg in Nederland is georganiseerd, welke wetten een rol spelen en hoe de financiering is geregeld. Op deze pagina leest u meer over het boek en hoe u het kunt bestellen.

Wat valt onder huisartsenzorg?

Zorg die de huisarts levert valt onder het basispakket. Bij de huisarts kunnen mensen terecht met gezondheidsklachten en vragen over hun gezondheid. Bij ernstige klachten kan de huisarts ook een bezoek aan huis brengen.

Wat als mijn huisarts niet wil doorverwijzen?

De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.

Wat als iemand niet naar de huisarts wil?

Als een zieke niet naar de dokter wil en het gezin onder die weigering lijdt, dan kunt u de huisarts wel vragen om op huisbezoek te komen om de situatie te bespreken.

Wie betaalt huisartsen?

Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft.

Wie betaalt de dokters?

De huisarts wordt betaald uit het basispakket van jouw zorgverzekering. Dit geldt voor alle kosten die de huisarts voor jou maakt. Dus voor alle bezoeken die je brengt, maar ook de kosten van alle medische behandelingen die jouw huisarts uitvoert.

Hoe is de huisartsenzorg georganiseerd?

Huisartsenzorg is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Op werkdagen kunnen patiënten overdag terecht bij hun eigen huisarts. Maar soms kan een zorgvraag niet wachten tot de volgende werkdag. Met dergelijke klachten kan de patiënt ’s avonds, ’s nachts en in het weekend terecht bij de spoedpost.

Waarom valt huisarts niet onder eigen risico?

Geen eigen risico bezoek huisarts Uw zorgverzekeraar vergoedt de zorg die u krijgt van uw huisarts. En een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico. Wel kan het zijn dat de huisarts extra onderzoek moet doen. Bijvoorbeeld bloedprikken om te beoordelen welke zorg u nodig heeft.

Wat valt onder het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt als jouw zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. De meeste zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed valt onder het eigen risico.

Kan je naar een andere huisarts voor 1 keer?

Overstappen naar een andere huisarts. Je bent in Nederland vrij om te kiezen door welke arts je wordt behandeld. Dat staat in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en in de ‘Gedragsregels voor artsen’ van de beroepsvereniging KNMG. Dit betekent dat je ook zelf kunt kiezen welke huisarts je wilt.

Kan ik naar een andere huisarts op vakantie?

In sommige situaties kan echter huisartshulp noodzakelijk zijn, terwijl de verzekerde niet naar zijn eigen huisarts kan. Bijvoorbeeld tijdens een dagje uit of vakantie in eigen land. In die gevallen zal de voor de patiënt ‘onbekende’ huisarts een bedrag in rekening brengen, het zogenaamde passantentarief.

Related Posts