Wie is de regent van Amalia?

Wie is de regent van Amalia?

Als prinses Amalia voor haar 18e verjaardag koningin wordt, wordt koningin Máxima haar regentes. Mocht zij al zijn overleden, wordt prins Constantijn tijdelijk regent. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.

Wie wordt regent?

Een regent is iemand die tijdelijk het koninklijk gezag uitoefent, we spreken dan van een regentschap. In welke gevallen een regent optreedt, is geregeld in de Grondwet. De regent wordt bij wet benoemd.

Wat betekent de regent?

regent – zelfstandig naamwoord uitspraak: re-gent 1. iemand die de taak van de koning waarneemt ♢ omdat de koning nog pas 12 jaar was, nam een regent zijn taken waar 2. iemand die vroeger een ziekenhuis of weeshuis bestuurde…

Wat is een koningin Regentes?

v., koningin die na het afsterven van haar gemaal voor de minderjarige troonopvolger, ofwel tijdens het buiten functie treden van haar gemaal, de regering waarneemt: de weduwe van Willem III was van 1890 tot 1898 Koningin-Regentes.

Wat gebeurt er als Willem-Alexander overlijdt?

Als koning Willem-Alexander nu zou overlijden of terugtreden als Koning, is zijn oudste dochter, prinses Catharina-Amalia, de eerste in lijn om hem op te volgen. De tweede is prinses Alexia en de derde prinses Ariane, dochters uit zijn huwelijk met koningin Máxima.

Wat gebeurd er als de Koning dood gaat?

Als de Koning overlijdt of troonsafstand doet, gaat het koningschap over op de wettelijke nakomelingen van de Koning, waarbij het oudste kind voorrang heeft. De vermoedelijke troonopvolger draagt de titel Prins(es) van Oranje. De regels van de troonopvolging zijn vastgelegd in de Grondwet.

Wie zijn de troonopvolgers van Nederland?

Op dit moment komt Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, als eerste in aanmerking voor troonopvolging omdat zij het oudste kind is van Koning Willem-Alexander. Daarna volgen haar zussen Prinses Alexia en Prinses Ariane in volgorde van leeftijd.

Wat was de taak van een regent?

Het bekendst is de staatkundige toepassing, waar de officiële regent de monarchale functies en waardigheid waarneemt namens een minderjarige, krankzinnige of anderszins regeringsverhinderde vorst of vorstin. Zo was in de 18e eeuw Filips van Orléans regent van Frankrijk toen Lodewijk XV nog minderjarig was.

Wie was koningin Regentes van Nederland tussen 1890 en 1898?

Koningin Emma, 1929. Zij trouwt op 7 januari 1879 met Koning Willem III der Nederlanden. Op 31 augustus 1880 krijgen zij een dochter, Wilhelmina. Emma neemt het regentschap waar voor Koning Willem III van 20 tot en met 23 november 1890 en voor haar dochter Koningin Wilhelmina van 8 december 1890 tot 31 augustus 1898.

Welk jaar is koningin Wilhelmina overleden?

28 november 1962Wilhelmina der Nederlanden / Sterfdatum

Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag, 31 augustus 1880 – Apeldoorn, 28 november 1962), Prinses der Nederlanden (1880-1890, 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau en Hertogin van Mecklenburg (1901-1962), was van 23 november 1890 tot 4 september 1948 koningin der Nederlanden en regeerde onder de naam Wilhelmina.

Related Posts