Inhoudsopgave
- 1 Kan ziekenhuis behandeling weigeren?
- 2 Hoelang mag je voor een operatie niet roken?
- 3 Kan ik wisselen van ziekenhuis?
- 4 Hoe kun je testen of iemand rookt?
- 5 Hoelang niet roken na neuscorrectie?
- 6 Kan ik van specialist veranderen?
- 7 Wat te doen als iemand niet naar de dokter wil?
- 8 Is een arts verplicht te helpen?
- 9 Wat te doen bij een medische fout?
- 10 Wie controleert huisartsen?
Kan ziekenhuis behandeling weigeren?
U mag een behandeling weigeren. Als u geen toestemming geeft voor een medisch onderzoek of een behandeling moet de arts uw besluit respecteren. De arts moet u wel goed informeren over de medische gevolgen. Zijn die gevolgen nadelig voor u, dan kunt u de arts achteraf niet aansprakelijk stellen.
Hoe kan een dokter zien dat je rookt?
Nicotine in je bloed kan worden opgespoord met tests die kwalitatief (kijken of nicotine aanwezig is) en kwantitatief (kijken hoeveel nicotine aanwezig is) zijn. Deze tests kunnen nicotine, cotinine en een ander afbraakproduct genaamd anabasine opsporen. Valspositieven voor nicotine komen vaak voor bij bloedonderzoek.
Hoelang mag je voor een operatie niet roken?
Tijdens de nachtrust duurt dit proces langer. Daarom zou het advies voor de rookvrije periode voor de anesthesie minstens 12 uur moeten bedragen. Na 48 uur stoppen met roken is het koolmonoxide- gehalte gedaald tot het niveau van een niet-roker.
Kan ik zomaar naar het ziekenhuis?
Een gezondheidsklacht is spoedeisend wanneer het levensbedreigend is. Of dat de behandeling door een huisarts niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende spreekuur. Is dit het geval, dan kun je het beste direct naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan.
Kan ik wisselen van ziekenhuis?
In de Nederlandse wet is daarom opgenomen dat patiënten het recht hebben om zelf een hulpverlener te kiezen en eventueel van hulpverlener te veranderen. Dat houdt in dat de patiënt bijvoorbeeld voor een ander ziekenhuis mag kiezen voor het uitvoeren van een bepaalde operatie.
Kun je zien of iemand rookt?
Tip 3: Rokende puber herkennen Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Hoe kun je testen of iemand rookt?
Cotinine is tot twee dagen na het roken in de urine aantoonbaar. Als men zou willen nagaan of je gerookt hebt, wordt getest op cotinine. Nicotine heeft een halfwaardetijd van een tot anderhalf uur. Na zes uur is de meeste nicotine verdwenen.
Heeft roken invloed op operatie?
Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
Hoelang niet roken na neuscorrectie?
Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. U mag 6 uur voor de operatie niets meer eten of drinken.
Kan een arts een patiënt weigeren?
Als patiënt kies je vrij je zorgverlener. Elke zorgverlener heeft ook het recht om je als patiënt te weigeren. Behalve in geval van nood: dan is hij verplicht om hulp te verlenen. Onderbreekt hij je behandeling, dat moet hij wel eerst zorgen dat een collega je behandeling kan verderzetten.
Kan ik van specialist veranderen?
Vrije keuze arts en zorgverlener In de Nederlandse wet is daarom opgenomen dat patiënten het recht hebben om zelf een hulpverlener te kiezen en eventueel van hulpverlener te veranderen. Dat houdt in dat de patiënt bijvoorbeeld voor een ander ziekenhuis mag kiezen voor het uitvoeren van een bepaalde operatie.
Hoe kan je een ziekenhuis aanklagen?
Ieder ziekenhuis heeft een onafhankelijke klachtenfunctionaris, ook wel een klachtenbemiddelaar of een vertrouwenspersoon genoemd. Een klacht over het ziekenhuis kunt u gratis indienen bij deze klachtenfunctionaris.
Wat te doen als iemand niet naar de dokter wil?
Als een zieke niet naar de dokter wil en het gezin onder die weigering lijdt, dan kunt u de huisarts wel vragen om op huisbezoek te komen om de situatie te bespreken.
Is een huisarts verplicht je te helpen?
Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Is een arts verplicht te helpen?
Elke arts is verplicht om goede zorg te geven. Dit staat in de Nederlandse artseneed en in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Een arts moet iemand die ziek is in principe behandelen. Toch kan een arts besluiten om te stoppen met een behandeling.
Wat mag een huisarts niet doen?
Voorop staat altijd het handhaven van het beroepsgeheim: de arts verstrekt geen informatie over zijn patiënt. Er zijn echter situaties waarin het doorbreken van het zwijgen is toegestaan. Dat kan zeker in beeld komen als de huisarts vermoedt dat er sprake is van geweld binnen het gezin.
Wat te doen bij een medische fout?
Bespreek een medische fout eerst met uw zorgverlener, bijvoorbeeld uw arts of tandarts. Daarna kunt u een klacht sturen. U kunt ook de rechter om een schadevergoeding vragen.
Wat valt onder een medische fout?
Wat is een medische fout Er is sprake van een medische fout als een medische behandeling onzorgvuldig is uitgevoerd waardoor de patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt. Er kan ook sprake zijn van een medische fout bij het ernstig schenden van rechten als patiënt (rijksoverheid.nl) .
Wie controleert huisartsen?
Toezicht op de huisartsenzorg | Huisartsenzorg | Nederlandse Zorgautoriteit.