Inhoudsopgave
Wat is Stikstofnarcose?
Stikstofnarcose is de naam voor een toestand van bedwelming die zich voordoet bij een duiker wanneer stikstofgas in het ademgas met een hoge partiële druk wordt ingeademd.
Wat gebeurt er als je te snel omhoog zwemt?
Hoe dieper je gaat, hoe hoger de druk op je lichaam. Door deze druk ontstaat een hoge concentratie aan opgeloste gasbellen. Als je te snel omhoog gaat, neem de druk snel af en komen de gasbellen vrij in je bloed en weefsel.
Waarom veiligheidsstop duiken?
Het is aangeraden iets dieper te gaan. Ook de diepte van de diepe stop kleurt geel. Als de duiker toch verder opstijgt verschijnt er na 0,5 meter (1,6 ft) een rood pijltje omlaag en klinkt er een alarm dat aangeeft dat de duiker onmiddellijk weer dieper moet gaan.
Hoe ontstaat Stikstofnarcose?
Stikstofnarcose (ook wel inert gas narcose genoemd) is een toestand van bedwelming die zich bij een duiker voordoet wanneer stikstofgas in het ademgas met een hoge partiële druk wordt ingeademd. De transmissie van gegevens tussen zenuwcellen wordt hierdoor nadelig beïnvloed.
Wat is Zuurstofvergiftiging?
Zuurstofvergiftiging of hyperoxie is het optreden van vergiftigingsverschijnselen door een te hoge partiële druk aan zuurstof. Het is een verschijnsel dat (vooral) duikers ondervinden als ze te diep gaan.
Hoe voorkom je decompressieziekte?
Om dit te voorkomen worden alle inzittenden gepreoxygeneerd: iedereen krijgt dan enige tijd 100% zuurstof. Daardoor wordt de stikstof uit het lichaam verdreven en kunnen er minder bellen ontstaan. Decompressieziekte bij hypobare trainingen is op deze manier in de meeste gevallen te voorkomen.
Hoe werkt druk onder water?
Onder verhoogde druk Hoe dieper je onder water gaat, hoe meer druk op je lichaam staat. Op tien meter diepte oefent het water een bijkomende druk uit van 100 kPa. Dat is ongeveer gelijk aan de normale luchtdruk. Bij iedere tien meter die je verder afdaalt, komt er 100 kPa bij.
Waarom decompressiekamer?
Dat is om caissonziekte te voorkomen. Door het duiken op grote diepte komt er erg veel druk op je lichaam te staan, waardoor zich stikstofgas vormt in je bloed. Wanneer je nu te snel weer naar boven komt, gaat door de verminderde druk die stikstof belletjes vormen in je bloed, wat bijvoorbeeld embolie kan veroorzaken.
Hoe werkt een Duikerklok?
Als een duikerklok in het water wordt neergelaten, wordt de lucht in de klok onder invloed van de waterdruk samengeperst. Dit zorgt ervoor dat een duiker normaal kan ademen, omdat de lucht dan de dezelfde druk heeft als het water.