Inhoudsopgave
Hoelang heb je tijd om je adres te veranderen?
Na uw verhuizing heeft u acht werkdagen de tijd om uw nieuwe adres te melden bij de dienst bevolking van uw nieuwe woonplaats. Doet u dat niet of te laat, dan kan de gemeente u hiervoor beboeten. U kunt langsgaan bij de dienst bevolking, maar u mag de adreswijziging ook schriftelijk, per fax of elektronisch melden.
Kan ik me uitschrijven zonder nieuw adres?
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
Waar kan ik zien wanneer ik verhuisd ben?
U kunt ook navraag doen bij een Stadsloket. Goed om te weten: als u uw verhuizing van tevoren doorgeeft, dan wordt uw melding bewaard tot uw verhuisdatum. Pas op de verhuisdatum wordt uw melding verwerkt in de BRP. Hoe lang de verwerking duurt, ziet u hieronder.
Wat is de verhuisdatum?
Wat u moet weten Met ‘verhuisdatum’ bedoelen we de 1e dag dat u slaapt/woont in uw nieuwe huis. U hoeft alleen uw verhuizing door te geven aan de nieuwe gemeente (inschrijven). Uitschrijven bij uw oude gemeente gebeurt dan automatisch. U kunt alleen voor uzelf en inwonende gezinsleden een verhuizing doorgeven.
Wat controleert de wijkagent?
Na de aangifte controleert een wijkagent of een bevoegde ambtenaar of u werkelijk op het aangegeven adres uw hoofdverblijfplaats hebt. Na deze controle wordt u ingeschreven op uw nieuwe adres en wordt u uitgenodigd om uw identiteitskaart op het gemeentehuis te laten aanpassen.
Kan ik mezelf uitschrijven?
U schrijft zich uit bij de gemeente in Nederland waar u woont. Dit doet u vanaf 5 dagen voor uw vertrek (niet eerder). Zaterdag, zondag en de feestdagen tellen mee in de termijn van 5 dagen. Uitschrijven doet u schriftelijk of in persoon, afhankelijk van uw situatie.
Kan iemand anders mijn domicilie veranderen?
In theorie is zoiets niet mogelijk, want het domicilie is de woonplaats, en is er een verschil tussen iemands woonplaats en zijn verblijfplaats. Een woonplaats (of domicilie) is volgens de wet de plaats waar iemand zijn hoofdverblijfplaats heeft en waar hij is ingeschreven in het bevolkingsregister.