Wat doet een accent circonflexe?

Wat doet een accent circonflexe?

teken ^ in spelling. teken ^ dat vooral gebruikt wordt in de spelling van Franse woorden en Frans leenwoorden. Voorbeelden: Diakritische tekens zijn hulptekens boven of onder een letterteken, met als functie de specifieke klankwaarde van de betrokken letter te preciseren.

Wat doet een dakje op een letter?

Het accent circonflexe, of kortweg de of het circonflexe of circumflex (Latijn: circumflexus, rond, gebogen), is een dakvormig diakritisch teken op een klinker of een medeklinker.

Wat betekent Circonflexe?

circonflexe – Zelfstandignaamwoord 1. (taalkunde) het diakritisch teken ^ boven een klinker om aan te geven dat deze oorspronkelijk door een s gevolgd werd ♢ Een circonflexe komt meestal voor op de letter o, zoals in het Franse woord “hôpital”. Synoniemen accent circonflexe, circumf…

Hoe noem je een dakje op een letter?

Het accent aigu (Latijn: acutus, scherp), in de drukkerij kort met kuut aangeduid, is een diakritisch teken in de vorm van een streepje boven een letter dat van linksonder naar rechtsboven wijst.

Hoe typ je een accent circonflexe?

Circonflexe (â, ê, î, ô, û): typ het teken ^ (op de 6-toets) en daarna de letter. Tilde (ã, õ, ñ): typ het teken ~ (links naast de 1-toets) en daarna de letter.

Waar staat een dakje voor?

toonbank op straat, meestal met een dakje, met spullen erop die te koop zijn Voorbeelden: `je groenten kopen bij Dat gaat van een leien dakje = Spreekwoorden: (1914) Dat gaat van een leien dakje,d.w.z. dat gaat gemakkelijk, vlug, als gesmeerd, evenals bijv.

Hoe maak je een dakje op de i?

Dakje (accent circonflexe) Druk tegelijkertijd Alt (⌥) en ` (naast de Z) in, dit zorgt voor een streepje naar links op de eerstvolgende letter. Alt+i en daarna a maakt â. Alt+i en daarna e maakt ê.

Hoe heten de accenten?

Als uitspraaktekens worden het accent aigu (´), het accent grave (`) en het accent circonflexe (^) gebruikt. Uitspraaktekens worden in Nederlandse woorden boven de klinker e gezet om de juiste uitspraak weer te geven. Ze komen daarnaast voornamelijk voor op de klinkers a, e, i, o en u in woorden van Franse oorsprong.

Hoe krijg je een dakje op de i?

Windows: Alt 136 : Houdt de linker of rechter Alt toets ingedrukt en typ 136. Mac: Met de Alt-option toets. Alt-option + i en daarna e maakt ê.

Related Posts