Inhoudsopgave
Wat zijn de oorzaken van loonkloof?
Oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen
- Deeltijds werk.
- Onderbreken van de loopbaan.
- Glazen plafond.
- Glazen muren.
- Moeilijke combinatie van arbeid, gezin en vrije tijd.
- Kleine bedrijven.
- Vorming.
Wat is loonverschil?
Loonverschil betekent dat de ene werknemer meer verdient dan de ander. Loonverschillen bestaan. Loonverschillen zijn niet verboden, ook niet tussen mannen en vrouwen of mensen met een andere huidskleur of geloof. Ook al zijn de verschillen nog zo groot.
Wat betekent de loonkloof tussen man en vrouw?
De loonkloof is het verschil in gemiddeld bruto uurloon tussen vrouwen en mannen. Het is gebaseerd op het salaris dat wordt uitbetaald aan werknemers, nog vóór inkomstenbelastingen en sociale zekerheid bijdragen ervan afgetrokken worden. Alleen bedrijven met tien of meer werknemers werden meegenomen in de berekening.
Welke factoren zijn van invloed op het loon?
Bij het bepalen van een salarisindicatie kijk je goed naar de factoren die van invloed zijn op je salaris: functie, opleidingsniveau, leeftijd, ervaring, branche, cao, arbeidsmarkt, regio.
Wat betekent genderongelijkheid?
Genderongelijkheid, genderbias of gendergap (gender-kloof) verwijst naar de ongelijke positie van individuen gebaseerd op hun gender. De genderongelijkheid komt voort uit verschillen in de sociale genderrollen.
Wat betekent loonkloof?
Een loonkloof of loonongelijkheid is een systematisch verschil in arbeidsloon tussen mensen, die gelijke opleiding en ervaring hebben.
Wat is mijn salaris?
Deel het aantal uur dat u per week werkt door het aantal uur van een fulltime werkweek in uw bedrijf. En vermenigvuldig dit met uw fulltime minimumloon per maand.
Hoe wordt het loon bepaald?
Het loon wordt doorgaans vastgesteld in een arbeidsovereenkomst of cao. Dat kan plaatsvinden per tijdseenheid zoals een maand, of niet per tijdseenheid zoals per verkochte of gemaakte eenheden. Het kan van groot belang zijn hoe het loon omgerekend wordt van bijvoorbeeld een maandloon naar een uurloon (4.1.2.1.).
Wat te doen tegen loonkloof?
Dit is wat werkgevers kunnen doen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen van hun respectieve organisaties te dichten:
- Wees volledig transparant over salarissen.
- Geef vrouwelijke personeelsleden een loonsverhoging.
- Toepassen van wetten op het gebied van beloning.
- Minimum leefbaar loon.
Hoeveel verdienen vrouwen minder dan mannen?
De loonkloof tussen hogeropgeleide mannen en vrouwen is iets kleiner geworden. In 2021 verdienen mannen gemiddeld 5 procent meer dan vrouwen, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit. In 2019 verdienden vrouwen nog gemiddeld 8 procent minder dan mannen.
Waarom is er inkomensongelijkheid?
De grote verschillen gaan ontstaan als mannen kiezen voor meer uren werken, meer promotie maken en vrouwen juist kiezen voor minder uren werken en minder promotie maken. Die verschillen worden nog groter als vrouwen stoppen met werken omdat hun echtgenoot bijvoorbeeld met pensioen is gegaan.
Wat zijn barema’s?
De loonbarema’s zijn de minimale loonvoorwaarden die gelden in een bepaalde sector. Die barema’s worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s).
Hoe groot is de loonkloof in België?
Sinds 2010 is de loonkloof in België gedaald van 10,2% tot 5,8%. Het Europese gemiddelde is in mindere mate gedaald: van 15,8% in 2010 tot 14,1% in 2019.
Hoeveel krijgt een vrouw minder betaald?
Loonverschil m/v gemiddeld 17 procent Vrouwen verdienen gemiddeld minder dan mannen. De loonverschillen m/v zijn in Nederland gemiddeld ruim 17 procent, volgens de meest recente Emancipatiemonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van eind 2018.
Waar verdienen vrouwen minder?
In de publieke sector ligt die loonkloof op 16 procent, in de privésector loopt die op tot 28 procent. De grootste kloof is er in de luchtvaartsector.
Waar vind ik mijn barema?
Voor elke sector vindt u er de niet-geïndexeerde loonbarema’s terug. Het nummer van uw paritair comité en uw functieclassificatie vindt u terug op uw loonfiche of kunt u opvragen bij de personeelsdienst.