Inhoudsopgave
Wat is het Zorgprestatiemodel?
Het zorgprestatiemodel is vanaf 2022 de nieuwe bekostiging voor geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg. Het is een bekostiging met eenvoudige regels en duidelijke nota’s. Met eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg. En met niet meer administratie dan nodig is.
Hoe werkt de financiering van de GGZ?
Er zijn verschillende financieringsbronnen: uw zorgverzekeraar betaalt de zorg die onder de Zorgverzekeringwet (Zvw) valt, de ‘geneeskundige’ ggz. het zorgkantoor betaalt de zorg die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt: langdurig verblijf.
Waarom Zpm?
Het zorgprestatiemodel invoeren voor de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg. Dat moet voor eenvoud zorgen in regels, duidelijke nota’s en geen onnodige administratie. De prestaties weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg, en de tarieven sluiten aan bij de behandeling die de zorgverlener geeft.
Wat staat er op een factuur Zorgprestatiemodel?
De naam zegt het al: het fundament van het zorgprestatiemodel bestaat uit prestaties. Deze prestaties zijn herkenbaar voor iedereen en ze weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg. De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert en de plek waar de behandeling plaatsvindt.
Wie betaalt de GGZ?
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Waarom het Zorgprestatiemodel?
Het zorgprestatiemodel geeft veel sneller inzicht in zorguitgaven. De prestaties zijn namelijk gekoppeld aan een dag in plaats van aan een zorgtraject van 365 dagen. Dit zorgt er ook voor dat de administraties van zorgverzekeraars en zorgaanbieders beter op elkaar aansluiten.
Welke GGZ wordt vergoed?
Basis en gespecialiseerde GGZ Alle noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld behandelingen bij een psycholoog of GGZ-kliniek. Voor deze zorg betaal je wel je eigen risico.
Wat kost een GGZ behandeling?
Kosten: maximaal 1383,65 euro. Chronisch: langer bestaande ernstige psychische klachten die voldoen aan de criteria van een DSM-5 stoornis welke nu redelijk stabiel zijn. Geschatte tijd: 750 minuten (per jaar). Kosten: 1330,98 euro.