Wat is het verschil tussen lijdt en leidt?

Wat is het verschil tussen lijdt en leidt?

Het werkwoord leiden gebruiken we onder meer met de betekenis ‘doorbrengen’ (een druk leven leiden, een kluizenaarsbestaan leiden) en ‘de leiding hebben’ (een team leiden, een organisatie leiden). Het werkwoord lijden betekent onder meer ‘ondervinden’ (kou lijden, schipbreuk lijden).

Wat is toestaat?

Toestaan – (stond toe, heeft toegestaan), vergunnen, veroorloven, inwilligen : een verzoek toestaan; iem.

Wat betekent vadsig?

VADSIG – bn. bw. (-er, -st), lui, achteloos, traag: hij is altijd even vadsig. VADSIGHEID, v.

Wat kan leiden tot?

Het kan iets over een richting zeggen (leiden naar), een gevolg aanwijzen (leiden tot) of een toestand waarin iemand wordt gebracht (leid ons niet in verzoeking). En het kan ook ‘doorbrengen’ betekenen, en dat is de betekenis die we zoeken. Je leidt een leven, ook als dat toevallig zwaar is.

Heeft te lijden onder?

Sommige fotomodellen lijden aan een eetstoornis. Lijden kinderen meer onder een scheiding dan ouders? Dus je lijdt onder het feit dat je partner ziek is (de situatie), maar je lijdt zelf aan een ziekte.

Is het leid of leidt?

Je hebt leiden en lijden en als je het eerste doet ben je in de regel beter af dan in het tweede geval. Iemand die leidt heeft het initiatief, hij of zij heeft de touwtjes stevig in handen. Maar als je lijdt is er meestal weinig dat je kunt doen, behalve stilletjes afwachten in de hoop dat het overgaat.

Wie pijn lijdt?

Bedoel je het werkwoord waarmee je aangeeft dat iemand iets doorstaat of ondervindt (bijvoorbeeld pijn, een ziekte of honger)? Dan is het met een ij. Ook in de uitdrukkingen wel iets kunnen lijden en geen twijfel lijden is de spelling met een ij juist. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

Wat is een ander woord voor toestaan?

ermee instemmen, zeggen dat het mag vb: roken is hier toegestaan Synoniemen: goedvinden toelaten toestemmen veroorloven dulden gedogen permitteren tolereren Tegenstelling…

Wat is een ander woord voor toelaten?

Synoniemen: toestaan toelaten toestemmen veroorloven dulden gedogen permitteren tolereren Tegenstellingen: bestrijden tegengaan…

Related Posts