Welke soorten kasstromen zijn er?

Welke soorten kasstromen zijn er?

Je hebt drie verschillende soorten cashflow:

  • Operationele cashflow: inkomsten en uitgaven die te maken hebben met de (dagelijkse) bedrijfsvoering.
  • Financieringscashflow: inkomsten en uitgaven rondom financieringen.
  • Investeringscashflow: inkomsten en uitgaven rondom duurzame investeringen.

Wat is de totale kasstroom?

De cashflow – ook wel kasstroom genoemd – is de som die je onderneming werkelijk verdient over een bepaalde periode. Anders gezegd: het verschil tussen het geld dat binnenkomt en buitengaat. Je cashflow kan dus positief (feest) of negatief (bummer) zijn.

Wat is de indirecte methode?

Bij de indirecte methode van de kasstroom uit operationele activiteiten wordt de kasstroom afgeleid uit het resultaat uit de resultatenrekening. In het resultaat zitten ook opbrengsten die geen ontvangsten zijn, en kosten die geen uitgaven zijn. Afschrijvingen zijn een voorbeeld van kosten die geen uitgaven zijn.

Wat is het doel van kasstroomoverzicht?

Het kasstroomoverzicht geeft netjes weer hoe de liquide middelen vanaf een beginsaldo naar een bepaald eindsaldo zijn geëvolueerd. Het is een waardevolle toevoeging voor de jaarrekening omdat het op een andere manier laat zien wat er omtrent de liquide middelen in het bedrijf is gebeurd.

Wat is een goede kasstroom?

De netto kasstroom is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Als de uitgaven de ontvangsten overtreffen, wordt van een negatieve kasstroom gesproken. Zijn de ontvangsten groter dan de uitgaven, dan is er een positieve kasstroom.

Hoe bereken je de gemiddelde cashflow?

U kunt uw cashflow berekenen per periode of per project. De formule daarvoor is simpel: Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom.

Hoe bereken je de Financieringskasstroom?

De financieringskasstroom bestaat uit:

  1. Toename eigen vermogen middels stortingen (van aandelenkapitaal).
  2. Onttrekkingen aan het eigen vermogen wegens privé-opnamen in geval van personenvennootschappen.
  3. De toename van langlopend vreemd vermogen door nieuwe leningen.
  4. De afname van langlopend vreemd vermogen door aflossingen.

Hoe kasstroomoverzicht opstellen?

Een kasstroom bereken je door de nettowinst uit de winst- en verliesrekening (saldo van opbrengsten en kosten) te corrigeren voor alle: Kosten die niet tot een uitgave hebben geleid; uit het criterium “feitelijke geldstromen” vloeit voort dat afschrijvingen niet in het kasstroomoverzicht voorkomen.

Related Posts