Hoe lang was Swiebertje op tv?

Hoe lang was Swiebertje op tv?

Swiebertje werd gedurende 14 jaar, vanaf 1961, met een proefaflevering in 1955 op televisie uitgezonden. De serie eindigde met het vertrek van Swiebertje naar Canada.

Wat zei Swiebertje altijd?

Vraag je kijkers uit de jaren zestig nu naar een karakteristieke uitspraak van Swiebertje, dan gaat het al snel over het ‘kopjen kofjen’ met een ‘koekjen’ erbij dat Swiebertje placht te nuttigen bij juffrouw Saartje (de huishoudster van de dorpsburgemeester).

Waarom ging Swiebertje naar Canada?

Want Swiebertje was natuurlijk al eerder «dood» verklaard. Om precies te zijn op 25 april 1975, toen «de zwerver van iedereen» door de schrijver van de serie, Johan Uit den Boogaard, verbannen werd naar Canada, waar hier en daar het Nederland nog bestond dat in Swieb kon geloven.

Waar speelt Swiebertje zich af?

Swiebertje was een Nederlandse tv-serie over de zwerver Swiebertje. Hij woonde in een hooiberg en kwam elke dag bij de huishoudster (Saartje) van de burgemeester koffie drinken. Zijn grootste vijand was veldwachter Bromsnor. Veldwachter was vroeger de naam van een politieagent in dorpen.

Waar werd de serie Swiebertje opgenomen?

De buitenopnames van de populaire TV-serie Swiebertje werden meestal opgenomen in Oudewater. Als veldwachter Bromsnor hem opsloot in de gevangenis dan werd hij opgesloten in de kelder van het voormalige stadhuis, een pareltje uit de 16e eeuw. Joop Doderer vertolkte de rol van de sympathieke zwerver van 1955 tot 1975.

Waarom stopte Swiebertje?

Helaas is de serie toch gestopt, op 25 april 1975 werd de laatste aflevering uitgezonden. De serie stopt abrupt met het vertrek van Swiebertje: hij gaat naar Canada! Hij vertrekt, maar wordt niet vergeten. In de twintig jaar dat Swiebertje op televisie was, is het uitgegroeid tot Nederlands cultureel erfgoed.

Wie speelt Swiebertje?

Joop DodererSwiebertje / Gespeeld door

Waar staat het beeld van Swiebertje?

Het borstbeeld is in Oudewater geplaatst omdat in het stadje en omgeving destijds veel buitenopnames voor de serie gemaakt waren. Het is onthuld door Joop Doderer op 26 november 2003.

Related Posts