Inhoudsopgave
Wat zeg je bij de belofte?
Afleggen eed of belofte Bij een eed zweert men op de Bijbel en God en bij de belofte niet. Het letterlijke verschil zit hem vooral in de laatste zin van de ambtseed of ambtsbelofte. Bij de eed is dit namelijk: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” en bij de belofte: “Dat verklaar en beloof ik!”.
Wat moet je zeggen bij de eed?
Tekst van de eed Bij de eed moet de getuige twee vingers opsteken van zijn rechterhand. Dan zegt de rechter dat de getuige de waarheid, en niets dan de waarheid moet spreken en vraagt hem vervolgens om de volgende tekst na te zeggen: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig.”
Wat is Ambtsbelofte?
ambtsbelofte / ambtsgelofte. office promise bestuursrecht (ambtenarenrecht) – door ambtenaar krachtens wettelijke bepaling af te leggen verklaring over vervulling van zijn taken, bezegeld met de woorden: “Dat beloof ik.” of “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”.
Waarom eed of belofte?
U legt met de eed of belofte een verklaring af over uw functievervulling als ambtenaar. De achterliggende gedachte is dat u hiermee uitspreekt dat u zich bewust bent van uw bijzondere positie in de samenleving. U bent verplicht om de eed of belofte af te leggen.
Welke eed legt een agent af?
‘Ik zweer (verklaar), dat ik middellijk of onmiddellijk, in welke vorm dan ook, tot het verkrijgen van mijn aanstelling aan niemand iets heb gegeven of beloofd. Ik zweer (beloof), dat ik, om iets in mijn betrekking te doen of te laten, van niemand, middellijk of onmiddellijk, enige beloften of geschenken zal aannemen.
Wat is een verklaring onder ede?
U kunt een Verklaring onder ede of belofte afleggen: Als u aantoonbaar nietin staat bent om officiële buitenlandse akten in te leveren of dit in redelijkheid niet van u kan worden verlangd. Als u minimaal 12 jaar of ouder bent. Onder de 12 jaar is de aanwezigheid van een ouder, voogd of verzorger verplicht.
Is het beloften of beloftes?
Het meervoud van belofte is ‘beloften’ maar ook ‘beloftes’.
Hoe leg ik een eed af?
Je zegt: “ Zo waarlijk helpe mij God Almachtig” en daarmee roep je de hulp van de Almachtige God in. Bij de belofte is je laatste zin: “Dat verklaar en beloof ik!” Inhoudelijk en juridisch is er geen verschil in wat je zweert of belooft, het verschil is alleen religieus.