Inhoudsopgave
Waarom is voorlezen belangrijk bij peuters?
Hersenen stimuleren. Als je je kind vanaf een jonge leeftijd vaak voorleest, ontwikkelen zijn of haar taalvaardigheden zich sneller. Het kind zal minder moeite hebben met spellen of begrijpend lezen. Maar ook de sociale en emotionele vaardigheden van een kind kunnen gestimuleerd worden door het voorlezen.
Waarom is voorlezen zo goed?
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. Hun dagelijkse wereld wordt groter, ze kunnen meeleven en zich identificeren met personages.
Wat leert een kind van voorlezen?
Je kindje leert niet alleen nieuwe woorden tijdens het voorlezen, het leert ook hoe zinnen in onze taal opgebouwd zijn. Als je kindje wat ouder is, zal het ook met vragen en opmerkingen komen over het verhaal. Door samen over het boekje te praten, wordt je kindje ook gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan.
Waarom blijft voorlezen in groep 3 en 4 belangrijk?
Kinderen leren door het voorlezen luisteren naar wat iemand zegt en de concentratie wordt vergroot. De fantasie van kinderen wordt gestimuleerd, net zoals hun creativiteit.
Waar moet je op letten bij het voorlezen?
Lees de tekst rustig en duidelijk voor en zorg dat je gezicht duidelijk zichtbaar blijft. Maak gebruik van de mogelijkheden van je stem, maar let op dat je niet overdrijft. Maak tijdens het voorlezen af en toe gebaren om de woorden te verduidelijken. Breng tijdens het voorlezen af en toe een pauze aan.
Waarom voorlezen aan je kind?
Door regelmatig voor te lezen, leren kinderen hoe leuk het is om te lezen. Daarnaast kopiëren kinderen vaak het gedrag van hun ouders. Een goed voorbeeld geven is daarom zeker geen slecht idee. Voorlezen werkt rustgevend en verbetert het concentratievermogen van een kind.
Wat moet een kind in groep 3 kunnen lezen?
Lezen in groep 3 Al in de eerste schoolweek leren kinderen korte woorden lezen, zoals: ‘pop’, ‘hek’ en ‘bus’. Dit zijn ‘klankzuivere’ woorden: elke klank heeft een eigen letter. Je schrijft het woord precies op zoals het klinkt. Een woord dat niet-klankzuiver is, is bijvoorbeeld ‘paard’.