Inhoudsopgave
Wat wordt bedoeld met coping?
Coping is afgeleid van het Engelse begrip ’to cope with’ wat letterlijk betekent ‘kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen’. Het effect dat een probleem op je heeft, wordt grotendeels bepaald door je copingstijl en de manier waarop je reageert verschilt per situatie.
Waarom is coping belangrijk?
In tegenstelling tot de afweermechanismen die vooral onbewust zijn, worden copingstrategieën bewust toegepast. Coping wordt ook meer in relatie gezien met spanningsbronnen van buiten af. Een belangrijk kenmerk van coping is dat de mens tot op zekere hoogte keuzevrijheid heeft in de manier van omgaan met een probleem.
Welke Copingstrategieën?
Er bestaan twee mogelijke copingstrategieën:
- probleemgerichte coping, waarbij u de oorzaak van een probleem aanpakt;
- emotiegerichte coping: waarbij u leert omgaan met de negatieve emoties die bij mentale problemen komen kijken.
Wat zijn positieve Copingstrategieën?
Voorbeelden van positieve copingstrategieën waren: de situatie in een meer positief licht zien, nadenken over hoe je de situatie ten goede kan veranderen, iets ervan proberen te leren. Voorbeelden van meer negatieve gerichte coping waren ‘focussen op de negatieve emoties, en die uiten.
Wat is coping mechanisme?
Alles wat we met ons verstand of met de emotie doen om met een probleem of stress om te gaan, of wat we doen om die problemen te willen omzeilen, heet een copingstrategie of coping mechanisme. Er zijn actieve en passieve copingstrategieën.
Hoe kun je coping herkennen?
Probleemgerichte coping: Je probeert het probleem op te lossen. Emotiegerichte coping: Je probeert de gevoelens die door het probleem worden veroorzaakt, te veranderen. Actieve coping: Je wil de situatie aanpakken. Passieve coping: Je bent afwachtend en laat de situatie over je heen komen.
Wat is het stress coping model?
Het transactionele stressmodel (transactional theory of stress and coping (TTSC)) is een raamwerk dat focust op beoordeling om zo schade, dreiging en uitdagingen te evalueren. Het product of resultaat van deze evaluatie is een beschrijving van het proces waarmee omgegaan wordt met stressvolle gebeurtenissen.
Hoe ontstaat een Copingstijl?
Coping is een combinatie van de verstandelijke en emotionele reacties op stress of een probleem, en het gedrag dat daaruit voortvloeit. Er zijn verschillende strategieën en mechanismen van coping.
Welke 4 hoofdgroepen kent coping?
Een veelgebruikte indeling is:
- Actief aanpakken: het probleem wordt geanalyseerd en opgelost.
- Sociale steun zoeken: troost en begrip zoeken bij anderen, samen met een ander het probleem oplossen.
- Vermijden: het probleem wordt ontkend en vermeden.
- Palliatieve reactie: men richt zich op andere dingen dan het probleem.
Hoeveel Copingstijlen zijn er?
Er zijn 7 copingstijlen ingedeeld in probleemgerichte coping en emotiegerichte coping. Bij probleemgerichte coping probeer je het probleem op te lossen, bij emotiegerichte coping probeer je de gevoelens die het probleem veroorzaakt te veranderen.
Welke Copingstrategieën en andere strategieën totaal 12 hebben invloed op de belastbaarheid van de lichamelijke en geestelijke gezondheid?
Probleemgerichte- en emotiegerichte coping strategieën zijn effectief om stress te verminderen in je leven. Beide zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de schadelijke gevolgen (overspannenheid/burn-out/depressie/lichamelijke klachten) van stress teruggedrongen wordt.
Wie is het meest kwetsbaar voor stress?
In de figuur is persoon D het meest kwetsbaar (minste draagkracht) en persoon A het minst kwetsbaar. Zelfs bij lage stress zal voor persoon D de drempel snel overschreden worden en zal hij ziektesymptomen gaan vertonen, terwijl persoon A zowat alle stress aankan.