Welke woorden zijn wederkerend voornaamwoord?

Welke woorden zijn wederkerend voornaamwoord?

Wederkerende voornaamwoorden zijn bijvoorbeeld me, ons en zich in zinnen als ik heb me gesneden, we vergissen ons, hij wast zich. Wederkerige voornaamwoorden zijn de woorden elkaar, elkander en mekaar.

Is zich beseffen fout?

Beseffen is geen wederkerend werkwoord. Het wordt dus zonder wederkerend voornaamwoord gebruikt. Juist zijn dus: Je beseft toch wel dat jullie dan moeten verhuizen? (en niet: je beseft je toch wel …)

Is de zin jullie hebben jullie vergist correct?

Nee, de juiste vorm is ‘Jullie hebben je vergist. ‘ Bij vergissen moet altijd een wederkerend voornaamwoord staan (ik vergis me, zij vergist zich), en volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) kan alleen je als wederkerend voornaamwoord gebruikt worden bij het onderwerp jullie.

Is jullie een wederkerend voornaamwoord?

‘ Zich en jullie komen in de praktijk ook wel voor als wederkerend voornaamwoord bij jullie, maar die vormen zijn niet algemeen aanvaard. Alleen in de gebiedende wijs is naast je ook jullie correct als wederkerend voornaamwoord voor het meervoud.

Wat is een wederkerend voornaamwoord?

Het wederkerend voornaamwoord verwijst bijna altijd terug naar het onderwerp van de zin. Welke vorm juist is, hangt dan ook af van het onderwerp van de zin. De vormen met zelf krijgen meer nadruk. Vergelijk bijvoorbeeld ‘Iedereen kan leren zich te verdedigen’ en ‘Iedereen kan leren zichzelf te verdedigen.’.

Wat is het voornaamwoord van een verplicht wederkerend werkwoord?

In een zin met een verplicht wederkerend werkwoord hoort het voornaamwoord bij het werkwoordelijke gezegde. In ‘De kinderen gedroegen zich voorbeeldig’ is gedroegen zich het werkwoordelijk gezegde. Als het werkwoord toevallig wederkerend is, is het voornaamwoord het lijdend voorwerp.

Wat is een wederkerend werkwoord?

Een wederkerend werkwoord heeft een wederkerend voornaamwoord zoals zich bij zich: zich wassen, zich vergissen, enz. Sommige van die werkwoorden zijn verplicht wederkerend; ze moeten altijd een wederkerend voornaamwoord bij zich hebben. Andere werkwoorden kunnen zowel met als zonder wederkerend voornaamwoord voorkomen;

Welke soorten voornaamwoorden zijn er?

7 soorten voornaamwoorden. Er zijn zeven soorten voornaamwoorden: • aanwijzend voornaamwoord. • betrekkelijk voornaamwoord. • bezittelijk voornaamwoord. • onbepaald voornaamwoord. • persoonlijk voornaamwoord. • wederkerend/wederkerig voornaamwoord. • vragend voornaamwoord.

Related Posts