Welke soorten beroepsziekten zijn er?

Welke soorten beroepsziekten zijn er?

Een beroepsziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door het uitoefenen van je beroep. Niet iedere ziekte die je op het werk oploopt, is een beroepsziekte. OPMERKING: COVID-19 kan erkend worden als beroepsziekte. Voor meer informatie, zie het deel over COVID-19 als beroepsziekte.

Hoeveel bedraagt beroepsziekte?

Als je volledig tijdelijk arbeidsongeschikt bent, kan je niet meer werken door je beroepsziekte. Als je werknemer bent in de privésector, dan heb je recht op 90% van je basisloon . Je krijgt een gemiddelde dagvergoeding (je basisloon gedeeld door 365) per kalenderdag dat je arbeidsongeschikt bent.

Wat is een beroepsziekte voorbeeld?

Bij klassieke voorbeelden van beroepsziekten denkt men vaak aan asbestose bij werknemers uit de vroegere asbestindustrie, vormen van kanker in de chemische industrie of bijvoorbeeld de ‘schildersziekte’ door werken met vluchtige stoffen. Ook sillicose (‘stoflongen’) is een bekende klassieke beroepsziekte.

Is een burn-out een beroepsziekte?

Burn-out is tot heden niet erkend als beroepsziekte of werkgerelateerde aandoening. Een werkgerelateerde aandoening is geen beroepsziekte, er is een belangrijk verschil.

Wie stelt beroepsziekte vast?

Na de nodige afwegingen gemaakt te hebben, zal de arts zijn conclusies trekken. Hierbij houdt hij er rekening mee dat beroepsziekten vaak een multicausale oorzaak hebben. De arts zal het bestaan van de beroepsziekte signaleren via het NCvB en/of via de Signalering Nieuwe Arbeidsgerelateerde Aandoeningen Loket.

Wat is geen beroepsziekte?

Niet elke ziekte die een werknemer tijdens het werk oploopt, wordt als een beroepsziekte beschouwd. Een ziekte geldt pas als beroepsziekte als ze ook is veroorzaakt door het werk. Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s, zorgt voor de schadeloosstelling van werknemers met een beroepsziekte.

De meest bekende vormen van beroepsziekten zijn:

  • RSI (klachten aan gewrichten door chronische overbelasting)
  • Overspannenheid of burn-out.
  • Aandoeningen aan long- en luchtwegen.
  • Aandoeningen aan het zenuwstelsel (OPS)
  • Huidaandoeningen (kappersexceem)

Hoe kan een beroepsziekte ontstaan?

Een beroepsziekte is een ziekte die de werknemer krijgt door zijn werk of de arbeidsomstandigheden. De ziekte kan het gevolg zijn van werken met gevaarlijke stoffen zoals asbest of oplosmiddelen. Ook voortdurende zware lichamelijke of geestelijke belasting kan gezondheidsklachten veroorzaken.

https://www.youtube.com/watch?v=LVXQHJLOHkc

Related Posts