Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de kleinste atomen?
- 2 Wat is de diameter van atomen?
- 3 Hoe is een atoom opgebouwd?
- 4 Wat is de elektronegativiteit in periodiek systeem?
- 5 Wat is het periodiek systeem der elementen?
- 6 Wat is de levensduur van een cellen?
- 7 Wat is de verbinding tussen atomen en moleculen?
- 8 Welke metalen hebben valentie-elektronen?
- 9 Hoe ontstaat een ionbinding?
- 10 Wat is een molecuul of molecule?
- 11 Wat is een molecuul opgebouwd?
- 12 Wat is een ion in een waterige oplossing?
- 13 Wat is een elementair deeltje?
- 14 Wat is de totale energie van een systeem?
Wat zijn de kleinste atomen?
Atomen zijn heel erg klein, tussen de 0,1 en 0,5 nanometer groot. Een haar is ongeveer 500.000 keer zo breed als één atoom. Alles is opgebouwd uit atomen. Atomen zijn de kleinste deeltjes waaruit stoffen bestaan. Er
Wat is de dikte van een atomen?
Alle stof bestaat uit kleine, nietige deeltjes: atomen genoemd. Atomen zijn minuscuul kleine deeltjes, zo om en nabij een honderdmiljoenste deel van een centimeter in doorsnede. De dikte b.v. van een A4-tje bedraagt zo’n twee miljoen atomen. In vaste stoffen zitten de atomen dicht bijeen.
Wat is een gasvormige stof?
In principe kan bijna iedere stof vast, vloeibaar of gasvormig zijn. Dit hangt af van de warmte of kou, waarmee de stof omgeven wordt c.q. omgevingsvariabelen. Indien vaste stoffen verhit worden, smelten ze en worden ze vloeibaar. Vloeistoffen kunnen aan de kook worden gebracht en kunnen dan tot gasvorming overgaan.
Atomen (Oudgrieks: ἄτομος, atomos ‚ ondeelbaar) zijn de kleinste deeltjes waarin materie met scheikundige methoden opgedeeld kan worden. Een atoom is onvoorstelbaar klein; er gaan meer atomen in een glas water, dan glazen water in alle oceanen op aarde. Atomen vormen de kleinste bouwsteen van ieder chemisch element.
Wat is de diameter van atomen?
Diameter. 62 pm ( He) to 520 pm ( Cs ) Opbouw. Elektronen en een compacte kern bestaande uit protonen en neutronen. Atomen (Oudgrieks: ἄτομος, atomos ‚ ondeelbaar) zijn de kleinste deeltjes waarin materie met scheikundige methoden opgedeeld kan worden. Een atoom is onvoorstelbaar klein; er gaan meer atomen in een glas water,
Wat is het aantal protonen van een atoom?
Het aantal protonen bepaalt het atoomnummer en is gelijk aan het aantal elektronen van een ongeladen atoom. De negatieve lading van een elektron en de positieve lading van een proton zijn even groot en heffen elkaar op. Het atoomnummer (het aantal protonen) bepaalt de chemische eigenschappen van een atoom.
Wat zijn moleculen en atomen?
Moleculen en atomen (de basis) Alles bestaat uit moleculen. Moleculen zijn de bouwstenen van stoffen. In dit artikel wordt de basis van van de molecuul- en atoomtheorie uitgelegd. Moleculen Een molecuul is het kleinste deeltje dat nog de eigenschappen van een stof heeft. Zo bestaat puur water alleen maar uit watermoleculen.
Hoe is een atoom opgebouwd?
Hoe is een atoom opgebouwd? Een atoom is opgebouwd uit een positieve atoomkern bestaande uit protonen en neutronen met daar omheen een negatieve wolk van elektronen. De lading van de elektronenwolk is precies even groot als die van de atoomkern; het atoom is als geheel neutraal van lading.
Wat is een aangeslagen elektron?
Aangeslagen elektron. Een aangeslagen elektron is een elektron dat zich in een aangeslagen toestand bevindt, dus een hogere potentiële energie bezit dan strikt noodzakelijk. De elektronen in atomen zijn zo klein dat ze onderworpen zijn aan de regels van de kwantummechanica.
Wat is een elektronegativiteit?
De elektronegativiteit (EN) of elektronegatieve waarde (ENW) is een maat voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken. De elektronegativiteit neemt diagonaal toe in het periodiek systeem.
Wat is de elektronegativiteit in periodiek systeem?
Elektronegativiteit in het periodiek systeem De elektronegativiteit (EN) of elektronegatieve waarde (ENW) is een maat voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken. De elektronegativiteit neemt diagonaal toe in het periodiek systeem.
Wat zijn de atomen uit groep 14?
De atomen uit groep 14 hebben vier valentie-elektronen enzovoort. Voorbeeld: Zuurstof (O) heeft atoomnummer 8 en staat in periode 2 en groep 16 van het periodiek systeem. Het heeft dus 8 elektronen die verdeeld zijn over 2 schillen. Schil 1 bevat dan twee elektronen en schil 2 zes elektronen.
Hoe is het periodiek systeem opgebouwd?
Hoe is het periodiek systeem opgebouwd? In het periodiek systeem der elementen (of kortweg periodiek systeem) zijn alle elementen gerangschikt naar opklimmend atoomnummer en overeenkomsten in chemische eigenschappen. In Binas-tabel 99 of op het schutblad van ScienceData staat een voorbeeld van het periodiek systeem.
Wat is het periodiek systeem der elementen?
Het periodiek systeem der elementen is een tabel met alle chemische elementen. Het nummer van de periode is hetzelfde als het aantal schillen dat een atoom gebruikt. Dat zijn het aantal banen om de atoomkern heen waarin elektronen zweven. In de perioden lopen de atoomnummers op.
Hoe neemt de atoomstraal af in periodiek systeem?
De atoomstraal varieert in een voorspelbare en verklaarbare manier over het hele periodiek systeem. Zo neemt de straal binnen een periode in het algemeen af van links naar rechts daar het aantal elektronenschillen gelijk blijft maar de lading en daarmee de aantrekkingskracht tussen elektronen en kern toe neemt.
Wat is de functie van cellen in je lichaam?
Een groepje cellen met dezelfde vorm en functie vormt een weefsel. De verschillende samenwerkende weefsels die samen een functie uitvoeren, vormen een orgaan. Een groep samenwerkende organen vormen samen een orgaanstelsel. Cellen zijn dus heel belangrijk in de opbouw van het lichaam. Zonder cellen in je lichaam kan je niet leven.
Wat is de levensduur van een cellen?
Je lichaam bestaat uit zo’n 300 verschillende celtypen die allemaal een andere levensduur hebben. Sommige cellen leven slechts een aantal uren of 2 tot 3 dagen, terwijl andere cellen 4 maanden of zelfs 8 tot 10 jaar leven.
Wat is de cel opgebouwd?
Een cel is opgebouwd uit de volgende onderdelen: 1 Het celmembraan 2 Het cytoplasma 3 De celkern 4 Het golgi-systeemx 5 De centriolen 6 Het endoplasmatisch reticulum 7 De ribosomen 8 De lysosomen 9 De mitochondriën
Wat zijn de krachten tussen atomen en moleculen?
Tussen atomen en moleculen kunnen allerlei krachten van toepassing zijn. Er zijn veel verschillende soorten bindingen. De ene verbinding is sterker dan de andere. Enkele voorbeeldjes zijn de ionbinding, de molecuulbinding en de covalente binding.
Wat is de verbinding tussen atomen en moleculen?
Er zijn veel verschillende soorten bindingen. De ene verbinding is sterker dan de andere. Enkele voorbeeldjes zijn de ionbinding, de molecuulbinding en de covalente binding. Hieronder staat een lijstje van verbindingen tussen atomen en moleculen:
Wat zijn de eigenschappen van een atoom?
Natuurkundigen gaan uit van een atoommodel waarin atomen uit drie soorten kleinere, subatomaire deeltjes bestaan: protonen, neutronen, en elektronen. Deze deeltjes kunnen ook los voorkomen, buiten het atoom. Vrijwel alle scheikundige en natuurkundige eigenschappen van op aarde voorkomende materie zijn gekoppeld aan de eigenschappen van atomen.
Wat is een chemisch element?
Een chemisch of scheikundig element is een stof die met scheikundige middelen en methoden niet in andere stoffen opgesplitst kan worden. Een element bestaat uit één soort atomen met alle hetzelfde atoomnummer, dus met hetzelfde aantal protonen in de kern. Het aantal neutronen in de atomen van een element kan variëren.
Welke metalen hebben valentie-elektronen?
Voorbeelden. – calcium (Ca) staat in groep 2 en heeft dus twee valentie-elektronen – arseen (As) staat in groep 15 en heeft dus vijf valentie-elektronen De overgangsmetalen (groep 3 t/m 12) hebben een variërend aantal valentie-elektronen.
Wat zijn de elektronen rond de atoomkern?
De elektronen cirkelen rond de atoomkern in banen met een verschillende diameter. We noemen deze banen ook wel schillen. Schematische weergave van een zuurstofatoom. Zuurstof bezit 8 protonen en 8 neutronen in de kern en heeft 8 elektronen verdeeld over twee schillen. Niet alle schillen bevatten evenveel elektronen.
Is elk molecuul opgebouwd uit twee of meer atomen?
Elk molecuul is opgebouwd uit twee of meer atomen die met elkaar verbonden zijn.
Hoe ontstaat een ionbinding?
Op deze manier kan je alle mono-atomische ionen (ionen die uit slechts 1 element bestaan) symbolisch weergeven. ontstaat een ionbinding? Antwoord: Door een elektronenoverdracht tussen -metaalatoom. Het gevormde positieve ion en het negatieve ion trekken elkaar aan en blijven samen.
Wat zijn netto ionenvergelijkingen?
Netto ionenvergelijkingen vormen een belangrijk aspect van de chemie aangezien zij alleen de entiteiten vertegenwoordigen die in een chemische reactie veranderen. Ze worden meestal gebruikt in redoxreacties, dubbele vervangingsreacties en zuur-base neutralisaties.
Wat zijn reactievergelijkingen in scheikunde?
Scheikunde – Reactievergelijkingen kloppend maken Reactievergelijkingen in scheikunde is een veel voorkomend begrip. Deze reactievergelijkingen kunnen worden gezien als een symbolische weergave van wat er precies gebeurd tijdens een chemische reactie. Het aantal atomen in een reactievergelijking hoort aan beide zijden van de reactiepijl gelijk
Wat is een molecuul of molecule?
Een molecuul of molecule is het kleinste deeltje van een moleculaire stof dat nog de chemische eigenschappen van die stof bezit. Wanneer een molecuul opgedeeld zou worden in nog kleinere deeltjes zouden de chemische eigenschappen veranderen.
Wat is een molecuulformule?
Een molecuulformule geeft aan welke en hoeveel atomen er in een molecuul van een stof zitten. Als voorbeeld nemen we een watermolecuul, dat heeft de molecuulformule: H2O. De letters in de formule geven de atomen aan die in de watermolecuul zitten. In water zitten dus twee soorten atomen, H voor waterstof en O voor zuurstof.
Wat zijn moleculen opgebouwd uit atomen?
Moleculen zijn opgebouwd uit atomen. Een atoom is het kleinste deeltje van een scheikundig element dat nog een rol kan spelen bij chemische veranderingen. Atomen zijn opgebouwd uit nog kleinere deeltjes: neutronen, protonen en elektronen. In het atoom cirkelen de elektronen om de kern, die bestaat uit protonen en neutronen.
Wat is een molecuul opgebouwd?
Moleculen kunnen namelijk met elkaar reageren, wat wil zeggen dat ze atomen kunnen uitwisselen of samenvoegen waardoor er weer nieuwe moleculen ontstaan. Maar wat zijn het? Goed we snappen nu hoe een molecuul is opgebouwd: een molecuul bestaat uit atomen. Uitleggen wat een molecuul precies ís, is een stuk lastiger.
Hoeveel elektronen heeft chlooratoom?
Het chlooratoom heeft 17 protonen en 18 neutronen in de kern. Chloor heeft dus ook 17 elektronen in de elektronenwolk, anders zou het atoom geladen zijn. De eerste elektronenschil heeft dus 2 elektronen, de tweede 8, de derde 7. Er blijft dus nog maar één plekje, en dus bindingsplaats, over voor een elektron.
Hoe bereken je het aantal protonen van het atoom?
Omdat het grootste deel van de atoommassa wordt bepaald door de protonen en neutronen, kun je door het aantal protonen (het atoomnummer) af te trekken van de atoommassa, het aantal neutronen van het atoom berekenen. Bijvoorbeeld: 11 (atoommassa) – 5 (aantal protonen) = 6 (aantal neutronen). Onthoud de formule.
Wat is een ion in een waterige oplossing?
In de scheikunde en biologie beschouwt men doorgaans “ionen” die zich in een waterige oplossing bevinden. Is het ion positief geladen, dan spreekt men van een kation, is het negatief geladen, van een anion.
Wat is een chemische reactie?
Portaal Scheikunde. Een chemische reactie is een proces waarbij bepaalde verbindingen ( moleculen) of atomen via een chemische weg worden omgezet in andere verbindingen via het vormen dan wel breken van chemische bindingen. Met chemische weg wordt bedoeld dat de chemische identiteit van de verbindingen verloren gaat.
Wat is het aantal protonen en neutronen in een atoom?
Het aantal protonen en neutronen bepaalt de massa van het atoom. De elementen zijn genummerd naar het aantal protonen in de kern ervan, ofwel het atoomnummer, dat in het periodiek systeem wordt gebruikt. Een voorbeeld is koolstof. Dit bestaat uitsluitend uit koolstofatomen, waarvan de atoomkern 6 protonen bevat.
Wat is een elementair deeltje?
Een elementair deeltje is een deeltje dat niet in andere deeltjes is te splitsen. Volgens de huidige modellen zijn bijvoorbeeld elektronen, neutrino’s en quarks elementaire deeltjes. In de natuurkunde wordt een elementair deeltje geacht geen inwendige structuur te hebben, aangezien het niet is samengesteld uit nog kleinere deeltjes.
Wat is energie in drie vormen?
Energie in drie vormen: potentieel, kinetisch en inwendig Potentiële-, kinetische- en vervormingsenergie worden achtereenvolgens in elkaar omgezet Energie is een fundamentele natuurkundige grootheid, dat is een meetbare eigenschap van een natuurkundig verschijnsel.
Wat is chemische energie?
Chemische energie. Met chemische energie bedoeld men de totale energie -inhoud van een bepaalde stof. Maar wat is chemische energie nou eigenlijk? Deze energie zit opgeslagen in een molecuul en wel in de bindingen tussen de atomen en de elektronen in de atomen.
Wat is de totale energie van een systeem?
De totale energie van een systeem is de optelsom van alle microscopische en macroscopische energieën, namelijk; thermische, mechanische, kinetische, potentiële, elektrische, magnetische, chemische en nucleaire energie.