Is lekstroom gevaarlijk?

Is lekstroom gevaarlijk?

Lekstroom is gevaarlijk omdat zaken onder stroom staan die niet onder stroom mógen staan. Bijvoorbeeld een vloer die onder water staat, een lamp, een metalen behuizing van een wasmachine, of een koffiezetapparaat. Als je in het water gaat staan, of een lamp aanraakt, kan je geëlektrocuteerd worden.

Hoe elektrisch verlies meten?

Er zijn twee methodes voor het meten van verliesstroom. Bij de ene omsluit men de aardingsgeleider met de stroombek en bij de andere omsluit men twee geleiders (of drie geleiders, eventueel met nulgeleider) tegelijkertijd (zie tekening).

Kan je een Stroomlek hebben?

Hoe vind je thuis een stroomlek? 3 criteria waaraan tegelijkertijd moet worden voldaan: Elektriciteit: minder dan 100.000 kWh per jaar. Gas: minder dan 100.000 kWh per jaar.

Hoe krijg je lekstroom?

Een lekstroom kan ontstaan door een beschadiging of een defect in een elektrisch apparaat waardoor onverwachts spanning op het gehele apparaat komt te staan. Hierdoor loopt er stroom weg via de aarde met als gevolg dat er meer stroom ingaat dan dat er uitgaat. Dit geldt alleen voor een geaard apparaat.

Wat te doen tegen lekstroom?

Een lekstroom is bijna niet te voorkomen. In veel apparaten zijn bijvoorbeeld transformatoren en/of bijvoorbeeld condensatoren aanwezig, veroorzakers van (kleine) lekstromen. Door niet enkel de fase, maar ook de nul te schakelen kan lekstroom als veroorzaker van gloeiende LED-lampen voorkomen worden.

Hoe bereken je de lekstroom?

Meten van lekstroom naar aarde Indien u alleen de lekstroom in de bedrading van het circuit wilt meten, dient u de belasting los te koppelen (uit te schakelen). Test enkelfasige circuits door de stroomtang rond de fase- en nulleider te klemmen. De meet- waarde is elke stroom die naar aarde vloeit.

Hoe los je lekstroom op?

Dit doet men door direct de aarddraad te bemeten of door de fase en nul tegelijkertijd te bemeten. Lekstroomtangen van bijvoorbeeld Kyoritsu hebben een 50/60Hz filter, waarmee u kunt uitsluiten of de lekstroom veroorzaakt wordt door harmonischen.

Related Posts