Waar plaats je een koppelteken?

Waar plaats je een koppelteken?

In samenstellingen die je zonder koppelteken verkeerd kunt lezen (klinkerbotsing). In aardrijkskundige namen die uit twee delen bestaan. In samenstellingen die een titel of een rang aanduiden.

Hoe schrijf je een koppelteken?

Bestaat het woord uit twee losse woorden die een samenstelling vormen, dan schrijf je een koppelteken. Ontstaat er geen verwarring, dan schrijf je gewoon alles aan elkaar. Is het woord geen samenstelling, maar bijvoorbeeld een meervoud of een enkel woord, dan schrijf je een trema.

Welke woorden schrijf je met een koppelteken?

Als een woord begint met: niet-, non-, bijna-, oud-, ex-, aspirant-, adjunct-, substituut-, chef-, kandidaat-, interim-, stagiair-, leerling-, assistent-, collega- of meester-. Of eindigt met: -generaal, -president, -testamentair, -verbaal of -militair.

Hoe gebruik ik een koppelteken?

Het koppelteken wordt ingezet om (1) de scheiding aan te duiden van samenstellingen die moeilijk te herkennen zijn, (2) de scheiding van een buitenlands en Nederlands woord aan te duiden, (3) de gelijkwaardigheid van een samenstelling te laten zien en (4) om te laten zien dat een uitdrukking één geheel is.

Is het zo even of zoëven?

Zo-even (met een streepje) is goed. Zo-even is een samenstelling en betekent ‘een paar momenten geleden, daarnet’. Vergelijkbare samenstellingen zijn zojuist, zonet, zopas en zostraks. Je kunt zo en even niet zomaar aan elkaar schrijven, want dan krijg je zoeven.

Waarom schrijf je klaar over met een koppelteken?

K. Een samenkoppeling schrijven we met koppeltekens. Als een vaste woordgroep* één begrip vormt, kunnen we de eenheid aangeven door koppeltekens tussen de woorden te plaatsen. Een dergelijke woordgroep wordt een samenkoppeling* genoemd.

Waar moet het afbreekstreepje?

Regel voor tussen klinkers Tussen twee klinkers mag alleen een afbreekstreepje komen te staan als de klinkers niet samen één klank vormen (denk aan: ‘eu’, ‘aa’ en ‘oe’). Wel toegestaan zijn dus afbrekingen als ‘hy-ena’ en ‘ide-aal’.

Hoe schrijf je zo even?

Zoëven: sinds 1995 ‘fout’ Tot 1995 werd zoëven met een trema geschreven, net als meeëten en toeëigenen. In 1995 is besloten dat zo-even, mee-eten en toe-eigenen samenstellingen zijn, net als auto-eigenaar en cello-ensemble. In samenstellingen gebruik je een streepje als er klinkerbotsing dreigt, geen trema.

Is het zo een of zo n?

Bij zelfstandige naamwoorden in het enkelvoud die met het lidwoord een gecombineerd kunnen worden, wordt zo’n gebruikt (zo’n ding), in andere gevallen zulk(e) (zulke mensen, zulke klei).

Wat is een Samenkoppeling?

Een samenkoppeling is een combinatie van twee of meer woorden die vaak samen voorkomen en daardoor een vaste uitdrukking zijn gaan vormen, die zich in haar geheel gedraagt als een samengesteld woord. Voorbeeld: een kruidje-roer-me-niet. De grens tussen samenkoppeling en woordgroep is niet scherp te trekken.

Wat betekent klaar overs?

Verkeersbrigadiers of gemachtigd opzichters (België), in de volksmond ook wel klaar-overs genoemd, zijn burgers die nabij scholen worden ingezet om kinderen veilig te laten oversteken. Zij doen dit meestal op vrijwillige basis en altijd op een vast tijdstip en een vaste locatie op de school-thuisroute van kinderen.

Gerelateerde berichten