Inhoudsopgave
Wat is een geestesziekte?
Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties.
Welke hulplijnen zijn er?
Bij psychische nood kun je de volgende telefoonlijnen bellen:
- De Luisterlijn (voorheen Sensoor) 088 0767 000.
- MIND Korrelatie (0900) 1450 (ma t/m vrij 9.00 – 18.00 uur)
- Stichting 113 zelfmoordpreventie (0900) 0113 (dag en nacht bereikbaar).
Hoe omgaan met psychiatrische patiënten?
Wees vriendelijk, rustig en duidelijk, let erop dat je ademhaling ‘laag’ blijft, adem met je buik en niet met je borst. Gebruik geen ellenlange zinnen, moeilijke woorden en ga niet in discussie over mogelijke vreemde uitspraken die de patiënt doet.
Hoe krijg je een psychische stoornis?
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
Waar kan ik terecht om te praten?
1712 helpt je gratis en anoniem. Chat gratis en anoniem ma-do: 13u-17u en 18u-22u. Via webformulier van 1712. Antwoord binnen 2 werkdagen.
Kan ik zelf de crisisdienst bellen?
Je kan de ggz crisisdienst bellen als iemand acuut gevaarlijk is voor zichzelf en/of de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan agressie of verwardheid. Je kan zelf de crisisdienst bellen, maar ook je naasten of je huisarts kunnen aan de bel trekken.
Wat zijn ernstige psychiatrische aandoeningen?
Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA) Deze ziekten worden gekenmerkt door moeilijke periodes, lichamelijke en geestelijke pijn. Deze mensen hebben veel problemen in het dagelijks leven, zoals moeite met werk, relaties, soms ook met persoonlijke hygiene.
Wat vind een psychiatrische patiënt belangrijk?
Respect voor de patiënt De psychiater heeft de specialistische kennis en vaardigheden om empathie te tonen, ook als dit bemoeilijkt wordt door de invloed die de psychiatrische stoornis uitoefent op het denken, voelen en willen van de patiënt (NVvP, 2005).
Wat zijn de meest voorkomende psychische stoornissen?
Meest voorkomende psychische stoornissen
- ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid.
- Angststoornis. Je zoon of dochter is vaak erg bang, waardoor hij of zij niet meer goed kan functioneren in het dagelijkse leven.
- Autisme.
- Depressie.
- PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis).