Wat betekent Primula?

Wat betekent Primula?

Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat het een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daar is ook de betekenis van de plant op gebaseerd. Deze winterbloeier staat voor een nieuw begin, groei en hoop.

Waar groeien sleutelbloemen?

De sleutelbloem komt oorspronkelijk voor in Siberië, Voor- en Midden-Azië en Europa, behalve rond de Middellandse Zee. De plant is zeldzaam geworden en is dan ook beschermd in Nederland en België. Het plantje staat het liefst op een droge niet al te schrale grond in de zon of halfschaduw.

Hoe ziet een Primula eruit?

Primula’s of sleutelbloemen zijn in het voorjaar overal te koop. De oervorm van de stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris) is zachtgeel en ruikt heerlijk. Inmiddels is er zoveel mee gekruist dat ze er ook in blauw en paars zijn of in snoepkleurtjes als baksteenrood, oranje en roze.

Waar komt de naam sleutelbloem vandaan?

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem.

Hoe verzorg je een Primula?

Verzorging van de Primula De Primula bloeit het beste bij temperaturen van 12 tot 15 °C. De plant houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. In een warme kamer kun je de woonplant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft haar vochtgehalte lekker op peil.

Hoe lang bloeit de Primula?

Primula’s, ook bekend als sleutelbloemen, zijn sterke voorjaarsbloeiers en worden in veel kleuren aangeboden. Ze bloeien zeker twee maanden, dus geniet van deze mooie vaste tuinplant!

Hoe ziet een Sleutelbloem eruit?

De bloemen van de gulden sleutelbloem zijn klokvormig, terwijl die van de slanke sleutelbloem meer open zijn. De stengelloze sleutelbloem heeft een korte bloemsteel en de bloemen zijn heel bleekgeel of zelfs wit. Ook in tuinen komen verschillende soorten sleutelbloemen voor, die gemakkelijk kunnen verwilderen.

Hoe lang bloeit een Sleutelbloem?

Wat is de wetenschappelijke naam van de sleutelbloem?

PrimulaSleutelbloem / Wetenschappelijke naam
Primula betekent de eerste. De wetenschappelijke naam van de gulden sleutelbloem is Primula veris, wat lijkt op het Italiaanse primavera, lente. Veris komt van het Latijnse ver, wat lente betekent.

Is de Primula een vaste plant?

De primula is een sterke voorjaarsbloeier en bloeit als een van de eerste vaste planten in het jaar. De naam Primula is dan ook afgeleid van het Latijnse woord voor ‘eerste’. Sommige sleutelbloemen bloeien zelfs al vanaf februari, zoals de Primula japonica ‘Sneeuwwitje’.

Is een Primula giftig?

Het komt regelmatig voor dat kleine kinderen stukjes van de bloemen of bladeren van primula’s in de mond steken. Dit kan braken en diarree veroorzaken. De planten van het geslacht Primula kunnen aanleiding geven tot allergische reacties van de huid.

Kun je primula’s overhouden?

Zijn je primula’s uitgebloeid? Dan kan je ze verplanten in volle grond: met een beetje geluk bloeien ze na 2 maanden opnieuw. Als je je primula’s buiten zet, kies je best een vochtige plek, maar waar er in de winter goede drainage is. Onder bladverliezende struiken is een ideaal plekje.

Hoe lang bloeien primula’s?

Is Sleutelbloem giftig?

In het zuiden van het land wordt de sleutelbloem ook wel de ´Koekenbloem´ genoemd vanwege het gebruik van de bloem in een aantal zoete gerechten. Echter is de plant niet zo maar te eten en kan zelfs flink giftig zijn.

Welke tuinplanten zijn giftig?

Enkele populaire giftige tuinplanten

  • Taxus.
  • Monnikskap of Aconitum.
  • Wonderboom of Ricinus communis.
  • Goudenregen of Laburnum.
  • Wolfsmelk of Euphorbia.
  • Vingerhoedskruid of Digitalis purpurea.
  • Lupine of Lupinus species is een mooie bloeiende plant, die zaden vormt.
  • Peperboompje of Daphne mezereum.

Waar sleutelbloem planten?

Verlangt een plekje in de halfschaduw en een voedzame, humusrijke bodem met weinig boomwortels in haar nabijheid. Deze plant is ook te gebruiken als overgang naar de rotstuin en op plaatsen met iets meer zon. De bodem moet dan wel goed vochthoudend zijn.

Related Posts