Hoe zit een LED lamp in elkaar?

Hoe zit een LED lamp in elkaar?

Het is dus een elektronisch component dat rechtstreeks licht uitzendt. De lichtkleur hangt af van het gebruikte halfgeleidermateriaal. Een LED is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die de chip beschermt.

Hoe heten de twee beentjes van een LED?

Bij de hier weergegeven “gewone” led met twee aansluitdraden zijn de anode en de kathode als volgt te herkennen: De anode (de positieve aansluiting) is de langste draad. De kathode (de negatieve aansluiting) is de kortste draad.

Wat is de spanning van een LED?

Over de led zal een spanning vallen, afhankelijk van het type led zo’n 1,1 V voor infrarode leds tot wel 3,5 V bij witte en blauwe leds (zie grafieken hiernaast). De standaardstroom door een led is 20 mA continu, maar de meeste leds kunnen 10-30 mA verwerken.

Wat zit er in een led lamp?

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van licht-emitterende diodes (leds). De karakteristieken van de toegepaste leds in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave.

Hoe bereken je Drempelspanning?

Door de drempelspanning van de led(s) wordt de formule: R = (U – Uled) / Iled gebruikt. Hierbij is R de waarde van de weerstand in ohm, U de voedingsspanning in volt, Uled de drempelspanning over de led in volt en Iledde stroom door de led in ampére;.

Wat zijn de nadelen van een LED-lamp?

Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.

Wat zijn de lichtdiodes van een led-tv?

Het licht zelf komt uit lichtdiodes (LED). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een lager energieverbruik dan LCD- en plasmaschermen. Bij LED-technologie zitten de lichtdiodes direct achter (Full Backlight) of langs de rand van het beeldpaneel (Edge-LED). Het nadeel is dat deze toestellen geen echt zwart kunnen weergeven.

Wat is het woord led?

Het woord led is een afkorting van light-emitting diode, in het Nederlands: ‘licht-emitterende diode’ of ‘lichtuitstralende diode’. Vandaag de dag is het woord in het Nederlands zo ingeburgerd dat het niet meer als een acroniem (letterwoord) gevoeld wordt.

Wat is een led in de vrije encyclopedie?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie. Naar navigatie springen Naar zoeken springen. Leds in verschillende kleuren. Elektrisch symbool van een led, met links de anode (+) en rechts de kathode (-) Opbouw van een led. 1. epoxyharslens (behuizing) 2. draadverbinding. 3. reflector. 4. halfgeleiderkristal.

Related Posts